S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Rawsuperfood Cz

 

 

Doprava nad 2500 KČ 

ZDARMA.

Možnost doručení

kurýrní společností

(GLS) nebo dopravní

společností Zásilkovna

(Packeta) s možností

doručení na Vámi

zadanou adresu,

případně na výdejní místo.

 

 

 

 


»

OLIVY – zdravá chuťovka

 

Olivy a jejich olej jsou jedním z nejvydatnějších přírodních zdrojů vitamínu E, který léčí oběhový systém, regeneruje pojivové tkáně, uklidňuje zažívací trakt a především chrání brzlík a tím zpomaluje stárnutí organismu. Všeobecně je jeho úloha v těle nenahraditelná. Olivy jsou ideální potravinou pro budování těla. Mají podobný poměr tuků a proteinů jako hovězí maso, přičemž olivový tuk je kvalitnější a na rozdíl od masa působí nepasterované olivy v těle zásadotvorně. Samozřejmě že olivy postrádají všechny negativní stránky konzumace masa, jako je etická stránka, obsah toxinů a zbytků léčiv, složité a neefektivní trávení živočišné bílkoviny a v neposlední řadě také nasycené tuky. Další úžasnou vlastností oliv je jejich schopnost rozpouštět v těle hleny. To je pro lidi, kteří léta konzumují tepelně upravenou potravu a mléčné výrobky velice důležité. Olivy jsou přitom třikrát silnější rozpouštědlo hlenu než pomeranče, které jsou pro tuto vlastnost vysoce hodnocené. Celé olivy dále obsahují polyfenoly, ve vodě rozpustné antioxidanty, účinné proti bakteriím, plísním a kvasinkám. Ve vylisovaném oleji přitom zůstává této látky jen málo.

 

Olivovník je stále zelený, nízký strom s uzlovitým kmenem a větvemi, rozvětvenou korunou a tuhými listy ve tvaru hrotu kopí. Protože olivovník dobře vzdoruje plísním, je také nazýván "věčným stromem". Prvních sedm let na něm olivy vůbec nerostou. Může trvat dokonce až 30 let, aby dosáhne své plné produkce. Avšak strom bude existovat s neubývající produkcí po další století a může setrvat až po tisíciletí. Stromy na Jeruzalémské Olivové hoře se pokládají za více jak 2 000 let staré. Existují stovky odrůd oliv, ale jen asi tucet má komerční hodnotu. Dnes se olivy pěstují hlavně ve Středomoří, ale také v Americe. Jejich výživné kvality z nich učinily hvězdu zdravé výživy. Bohužel většina oliv na trhu je pasterizovaná (zavařená, tepelně upravená) a tudíž zbavená enzymů, vitamínů i svého zásaditého působení na organismus. Pokud chceme využít všechno dobré, co příroda do oliv vložila, měli bychom je konzumovat pouze tepelně neupravené.

 

Pokud jsou olivy ponechány na stromě, až přirozeně usýchají a začínají se vraštit, jsou vhodné ke konzumaci bez louhování a nakládání. Jejich hořko-sladká chuť však vyhovuje málokomu. Stolní olivy jsou proto sklízeny před úplným uzráním a sklízejí se ručně, aby se zamezilo jejich pohmoždění a poničení. Ale v tomto stádiu jsou ještě daleko od podávání na jídelním stole díky tomu že obsahují nesnesitelně hořký fenolický komposit, se jménem oleuropein. Tento komposit je u peruánského výrobce BIO nepasterovaných oliv odstraněn fermentací oliv v mořské nerafinované soli, při které dochází ke snížení hořkosti a změknutí slupky. Poté je sůl z oliv vypláchnuta a olivy jsou usušeny při teplotě 40 stupňů Celsia. Varianty černé s bylinkami a černé s papričkou jsou po usušení ještě obaleny v panenském olivovém oleji s danou ingrediencí v BIO kvalitě.

 

O olivách můžeme bez nadsázky hovořit v superlativech, tak jako všichni odborníci na zdravou výživu. Už Hippokrates, nejznámější starořecký lékař doporučoval olivový olej na léčbu vředů, cholery a bolesti svalů. Olivy, jako jeden z mála plodů obsahují tuky - až 25%, přitom se jedná o nenasycené mastné kyseliny, hlavně kyselinu olejovou, která tvoří až 85% oleje. Ten dále obsahuje obě skupiny OMEGA esenciálních mastných kyselin, v tom nejlepším poměru. Tuky v olivách obsažené jsou tedy ty nejkvalitnější pro lidskou výživu a právě tyto tuky mají nesčetné blahodárné účinky na lidský organismus. Jmenujme třeba regulaci "zlého" LDL cholesterolu, prevenci a léčbu kardiovaskulárních chorob a vůbec nezbytnou úlohu při fungování metabolismu.

 

Posuďte nyní sami prospěšnost oliv z následujícího výčtu údajů. Olivy jsou:

- plody s nejvyšším obsahem minerálů
- plody s nejvyšším obsahem vápníku a vysokým obsahem organického železa a mědi
- alkalický zdroj kvalitního tuku (většina olejnatých semen má v těle kyselý efekt)
- vynikající zdroj hořčíku a vitamínů A a E
- bohaté na obsah aminokyselin (nezbytné pro stavbu těla)
- bohaté na obsah antioxidantů (deaktivují volné radikály v těle)
- dobrým zdrojem esenciálních mastných kyselin
- nejlepším rozpouštědlem nežádoucího hlenu v těle


Léčivé účinky oliv:

- posilují srdce a vyživují ledviny
- mírní bolesti způsobené záněty
- brzdí předčasné stárnutí
- posilují imunitní systém
- chrání všechny žlázy produkující hormony
- už v malém zkonzumovaném množství zahánějí pocit hladu a tím mohou napomáhat redukci hmotnosti

 

V kvalitě RAW BIO naleznete v kategorii "PANENSKÉ OLEJE a OLIVY RAW BIO".


OTYyOTlkM2