Salát s artyčoky
Salát:
-
3 artyčoky
-
1/4 šálku pokrájené červené cibule
-
1/4 šálku pokrájené natě petržele
-
1/3 šálku citrónové šťávy
-
10 nepasterizovaných oliv bez pecek
-
2 lžíce konopných semínek
Zálivka:
-
1/4 šálku panenského olivového oleje
-
2 stroužky česneku
-
špetka Himálajské nebo mořské soli
- špetka chilli
Smíchejte ingredience na zálivku a odložte stranou. Připravte si cibuli a petržel a odložte stranou. Připravte si misku s vodou, do které přidáte citrónovou šťávu. Vnější lístky artyčoku oloupejte/okrájejte až k vnitřním světlým lístkům, které jsou měkké (srdíčko) a uřízněte špičku. Než si takto připravíte zbývající artyčoky, vložte ten okrájený do misky s vodou s citrónovou šťávou, aby neztmavl. Poté vyjměte postupně artyčoky, rozpulte, vyjměte chlupatý střed, očistěte a nakrájejte na jemné plátky. Všechny ingredience salátu smíchejte dohromady a přelijte zálivkou.
Info: Artyčok je vyhledávaným afrodiziakem, chrání játra, pomáhá odbourávat alkohol, podporuje tvorbu a vylučování žluči i trávicích enzymů. Zlepšuje trávení a látkovou výměnu. Díky obsahu inulinu je perfektní pro diabetiky.