Palačinky
Světlé:
- 2 velké banány
- 5 datlí Medjool
- 1 lžička citrónové šťávy
- 1-2 lžíce agávového sirupu
- 1/2 lžičky skořice
- špetka Himálajské soli
Tmavé:
- 2 velké banány
- 2-3 lžíce agávového sirupu
- 1 vrchovatá lžíce nepraženého kakaa
- 1 lžíce panenského kokosového oleje
- špetka Himálajské soli
Vše řádně rozmixujeme a rozprostřeme na pečící papír. Necháme sušit v dehydrátoru nejméně 6 hodin. Pak plníme ovocem, kešu krémem, konopnou šlehačkou, ovocným pudingem či čokoládovým krémem. Lahodné!:)
Tip: Můžete dělat i další variace palačinek tím, že do základu těsta přidáte 250g ovoce (borůvky, meruňky, rybíz, jahody...).;)
Jahodová marmeláda
-
2 šálky jahod
-
2 lžíce Chia semínek
-
2 lžíce agávového sirupu
-
špetka vanilky
Všechny ingredience rozmixujte a nechte přes noc v lednici.Tímto způsobem si můžete udělat marmeládu (téměř) z jakéhokoli ovoce.:)
Tip: Můžete ubrat na množství jahod (cca 2/3 jednoho šálku) a místo nich dát rebarboru.
Citrónovo-kokosové kuličky
- 1 hrnek strouhaného kokosu
-
1/2 hrnku loupaných mandlí (namočených přes noc)
- 1 velký banán
- 8 datlí Medjool
- 1-2 lžíce citrónové šťávy
- 1 vrchovatá lžíce citrónové kůry
- 1 vrchovatá lžíce Baobabu
- špetka Himálajské soli
Vše řádně rozmixujeme a tvoříme kuličky. Obalujeme v kokosu.
Kokosové sušenky s čokoládovými kousky
- 1 hrnek strouhaného kokosu
- 3 šálky mandlové drti
-
6 datlí Medjool
- 1 šálek drcených kakaových bobů
- 1 šálek lněného semínka
- 1 šálek kokosového mléka
- lžíce agávového sirupu
- lžíce panenského kokosového oleje
- špetka Himálajské soli
Kromě lněného semínka a kakaových bobů vše rozmixujeme najemno. Přidáme lněné semínko, kakaové kousky a řádně vše promísíme. Poté lžící nabíráme hmotu a tvoříme placičky na pečící papír. Sušíme buď v dehydrátoru cca 6-8 hodin - buď do křupava nebo kratší dobu, aby byli vevnitř vlhčí. Při slunečném počasí můžete sušenky sušit i na balkoně.:)
Fíkovo-skořicové kuličky
- 1 šálek drti, co Vám zbyla po přípravě kokosového mléka
- 1 šálek vlašských nebo pekanových ořechů
- 2 lžíce panenského kokosového oleje
- 15 fíků
- 1 velký zralý banán
- 1-2 lžíce agávového sirupu
- lžička skořice
- špetka Himálajské soli
Nejdříve promixujeme drť s ořechy, fíky a kokosovým olejem. Pak přidáme zbývající ingredience a vše promixujeme nahrubo a tvoříme kuličky.
TiP: Kdyby Vám kuličky nedrželi při sobě - byly moc vlhké (může se stát, pokud dostatečně nevyždímete kokosovou drť), zamíchejte ke směsi 1 lžíci Chia semínek a dejte je před konzumací na hodinu ztuhnout do lednice.
Sladké košíčky políbené solí
-
1 šálek tahini z neloupaného sezamového semínka (raw)
- 1/2 šálku lískooříškové drti (zbytek po mléku)
-
1/2 šálku agávového sirupu
- Himálajská sůl
Všechny ingredience v misce pořádně promícháme a plníme lžičkou do košíčků . Posypeme povrch pár zrnky soli a necháme košíčky zmrznout v mrazáku do druhého dne. Pokud máte rádi tahini, je toto ten pravý dezert pro Vás!:)
Brazilské kuličky se superfoods
-
1 šálek para ořechů (předem namočených cca 4 hodiny)
- 10 datlí Medjool
-
2 lžíce Lucumy
- 2 lžíce Macy
- špetka vanilky
- špetka Himálajské soli
Všechny ingredience rozmixujeme ve výkonném mixéru nebo robotu a rukama tvoříme kuličky. Kuličky ještě obalíme v nepraženém kakaovém prášku. Zdravé mlsání chmury zahání!:)
Makovo-sezamové kuličky
-
100g máku
- 100g sezamu
-
3-4 lžíce agávového sirupu
Všechny ingredience rozmixujeme najemno a rukama tvoříme kuličky. Pokud nemáte výkonný robot, je lepší mák předem namlít v klasickém mlýnku na mák a použít tahini z neloupaného sezamového semínka (raw).
Tip: Kuličky můžete ještě obalit v kokosovém cukru. Chutná to a vypadá krááásně.:)
Rawffaello
- 1 hrnek strouhaného kokosu
-
vyloupané mandle
- 2-3 lžíce agávového sirupu
- 1/3 hrnku panenského kokosového oleje
- špetka Himálajské soli
- 1/4 hrnku kešu ořechů předem namočených cca 2 hodiny (je možné vynechat, ale pokud je kokos sušší, tak se hmota díky kešu lépe spojí)
Rozpustíme kokosový olej a vmícháme do něj agávový sirup. Přidáme kokos a řádně vše promísíme. Poté lžičkou nabereme hmotu a rukama tvoříme kuličky. Do každé kuličky vložíme vyloupanou mandli. Dáme vychladit na chvíli do ledničky a podáváme.
Tip: Hmotu můžete dát do plastových formiček na led, nechat zamrazit a máte další variantu mlsání.:)
"Zbytkové" kuličky
- 1 šálek drti co Vám zbyla po přípravě (např. mandlového) mléka
- 1/2 šálku strouhaného kokosu
-
1/2 hrnku vlašských nebo pekanových ořechů
- 2 lžíce panenského kokosového oleje
- 1/2 šálku Goji
- 2 hrnky vypeckovaných datlí Medjool
- 1 zralý banán
- půl lžičky skořice
- špetka Himálajské soli
Nejdříve promixujeme drť s datlemi a kokosovým olejem. Pak přidáme zbývající ingredience a vše promixujeme nahrubo a tvoříme kuličky. Obalujeme v kokosu nebo nepraženém kakau. Tento recept je velmi variabilní, doporučuji při výrobě "zbytkových" kuliček experimentovat.:)
Datlovo-kokosové kuličky
- 1 hrnek strouhaného kokosu
-
1/2 hrnku loupaného konopného semínka
- 2 hrnky vypeckovaných datlí Medjool
- špetka Himálajské soli
Vše řádně rozmixujeme a tvoříme kuličky. Obalujeme v kokosu nebo nepraženém kakau.
Čokoládové kešu řezy
-
3/4 šálku kešu ořechů (mohou být i makadamské)
- 1/3 šálku panenského kokosového oleje
- 1/3 šálku agávového sirupu
- 1 lžíce citrónové kůry
- 3 lžičky citrónové šťávy
- 4 lžíce nepraženého kakaa
- 1/4 lžičky vanilky
- špetka Himálajské soli
-
1 vrchovatá lžíce rozinek
- 3 lžíce slunečnicových semínek
Všechny ingredience řádně promixujeme - kromě rozinek a slunečnicových semínek. Poté přidáme rozinky a slunečnicová semínka a vmícháme do hmoty. Vzniklou hmotu pak přendáme do čtvercové nádoby/krabičky vhodné do mrazáku, kterou vyložíme pečícím papírem, povrch uhladíme, posypeme drcenými kakaovými boby a necháme alespoň 1 hodinu zamrazit. Po jedné hodině vyndáme z mrazáku, nařežeme čtverečky a vrátíme ještě na hodinu do mrazáku. Hotovo!:) Můžeme servírovat rovnou z mrazáku nebo nechat pár minut "povolit".
Luxusní domácí čokoláda
-
90g panenského kakaového másla
-
60g kokosového cukru
-
špetka Himálajské soli
Kakaové máslo je při běžných teplotách tuhé, abychom jej rozpustili, je nejlépe máslo nakrájet na malé kousky, dát do skleněné misky a tu vložit do mísy s horkou vodou. Poté co máme rozpuštěné máslo, zašleháme do něj kokosový cukr, kakaový prášek a špetku soli. Do řádně prošlehané hmoty přidáme ingredience dle chuti a fantazie např. špetku chilli, kardamon a citrónovou kůru, pomerančovou kůru, prášek z pravé vanilky, prášek z Macy, prášek z Lucumy, sušené ovoce, ořechy, drcené kakaové boby, Goji...
Halva s čokoládovou polevou
Halva:
-
1 1/2 šálku sezamových semínek nebo tahini (raw)
-
3 čajové lžičky panenského kokosového oleje (rozpuštěného)
-
1/2 šálku strouhaného kokosu
-
1/3 šálku agávového sirupu
Všechny ingredience rozmixujte. Hmotu vtlačte do malého pekáčku a dejte zchladit do ledničky. Poté co hmota ztuhne, ji pomažte polevou a dejte opět chladit. Pak již jen halvu nařežte na čtverečky a podávejte.
Čokoládová poleva:
-
1/2 šálku nepraženého kakaa
-
1/2 šálku agávového sirupu
-
1/4 šálku panenského kokosového oleje (rozpuštěného)
Všechny ingredience pořádně prošlehejte.
Slepovaná kokosová kolečka
Těsto:
- 1 šálek mletého lněného semínka
- 2 šálky mletého slunečnicového semínka
- 2 šálky strouhaného kokosu
- 4 lžíce nepraženého kakaa
-
2 lžíce agávového sirupu
- špetka Himálajské soli
- trocha vody
Vše řádně promixujeme a vyválíme těsto silné cca 0,5 cm. Pokud je hmota příliš hustá a kakao ulpívá na stěnách robotu, přidáme ještě malé množství vody (přidávejte po lžičkách). Formičkou vykrajujte kolečka a dejte sušit do dehydrátoru na cca 12 hodin.
Krém:
- 1 hrnek strouhaného kokosu
-
3 lžíce agávového sirupu
- 1-2 lžíce vody
Vše řádně promixujeme. Vzniklým krémem mažeme kolečka a lepíme je k sobě.
Vánoční ořechová kolečka
-
150 g ořechů (oloupané mandle, pekanových, slunečnice, směs…)
-
2 lžíce nepraženého kakaa
-
2 lžíce agávového sirupu
Jádra ořechů umeleme, přidáme kakao a sirup a zpracujeme v těsto. Rozválíme na 1cm plát a vykrajujeme kolečka. Doprostřed každého kolečka vložíme ještě oříšek.
Dýňové koláčky
-
1,5 šálku dýňových semínek
- 2 šálky dýně (na kostky)
- 0,5 šálku pekanových ořechů
- 0,5 šálku vypeckovaných datlí Medjool
- 0,5 šálku sušených meruněk
- špetka Himálajské soli
-
2 lžíce agávového sirupu
- drcené kakaové boby na obalení
Nejdříve umeleme/rozmixujeme najemno dýňová semínka a pekan ořechy. Zvlášť rozmixujeme dýni se zbytkem ingrediencí (vyjma bobů). K promixované dýni přidáme již pomletou směs a zpracujeme vše v těsto. Rozválíme na 1cm plát a vykrajujeme kolečka. Kolečka poté obalíme v bobech a dáme usušit do dehydrátoru na 5-6 hodin anebo jen necháme před konzumací pár hodin vychladit v lednici.
Sladký detox
-
2 šálky slunečnicových semínek
-
1,5 šálku rozinek
-
0,5 šálku strouhaného kokosu
-
0,5 šálku nepraženého kakaa
-
0,25 šálku agávového sirupu
-
2 lžičky vody
-
1 lžička skořice
-
1 lžička zeleného ječmene
-
1 lžička spiruliny
-
1 lžička chlorelly
-
špetka Himálajské soli
Na tuto zdravou lahůdku je třeba použít robot nebo výkonný mixér, ve kterém rozmixujeme slunečnicová semínka, rozinky a kokos. Hmota nemusí být rozmixovaná úplně najemno, kousky budou příjemně křupat. Ke hmotě přidejte zbývající ingredience, ještě chvíli mixujte a můžete začít tvořit rukama kuličky. Pokud se vám bude zdát těsto moc husté, můžete ještě přidat trochu vody. Kuličky na závěr obalte v kakaovém prášku nebo karobu. V ledničce vydrží 14 dní, v mrazáku 1 měsíc.
Kokosovo-čokoládové řezy
Hmota:
-
3 šálky strouhaného kokosu
-
0,5 šálku rozpuštěného kakaového másla
- 0,25 šálku rozpuštěného kokosového oleje
-
0,25 šálku kokosového cukru
- špetka Himálajské soli
Rozpusťte kakaové máslo a kokosový olej. Přimíchejte cukr, sůl a následně struhaný kokos. Hmotu pak pevně natlačte rukama do čtvercové formy, rozřežte na čtverečky a dejte na chvíli ztuhnout do ledničky.
Čokoládová poleva:
-
1 šálek rozpuštěného kakaového másla
-
0,75 šálku nepraženého kakaa
- 0,75 šálku agávového sirupu
- půl lžičky vanilky
Do rozpuštěného kakaového másla vmíchejte všechny ingredience. Do této čokoládové polevy pak namáčejte připravené čtverečky z ledničky. Takto připravené čokoládové řezy vraťte před servírováním opět na chvíli do ledničky ztuhnout.
Ananasovo-banánové kuličky s Chia
- 1 velký zralý banán
-
1/2 šálku mandlí
- 1 lžíce pomletých Chia semínek
- 1 lžíce agávového sirupu
- 4 datle Medjool
- 1/4 šálku ananasu (může být i sušený - předem namočený)
- 2 lžíce panenského kokosového oleje
- špetka Himálajské soli
Vše řádně rozmixujeme, necháme půl hodiny odpočinout a tvoříme kuličky. Obalujeme v kokosu.