Překypuje nutričními látkami! Dužnina plodů afrického stromu Baobab (Adansonia Digitata L.) je velmi bohatá na minerály a antioxidanty, proto se považuje za jednu z potravin budoucnosti. Dužnina uvnitř tvrdé slupky plodů přirozeně schne a jednoduchým prosíváním se z ní získává světlounký prášek citrusově kyselé chuti s jemnými tóny karamelu. Prášek baobabu má velmi široké využití v přípravě řady pokrmů a nápojů a díky svému složení je schopen zásadním způsobem vylepšit nutriční profil potravin.
A které jsou klíčové výživové vlastnosti?
- účinný antioxidant - pyšní se hodnotou 240 ORAC, což je hodnota udávající úroveň antioxidační aktivity. Pro srovnání, toto číslo je 2x vyšší než mají brusinky a granátové jablko a 3x vyšší než borůvky, což jsou druhy ovoce známé pro své antioxidační schopnosti.
- vláknina - dostatečné množství vlákniny ve stravě je vysoce důležité pro optimální stav a fungování zažívacího traktu a pro udržení nízké hladiny cholesterolu. Prášek baobabu obsahuje daleko větší množství vlákniny než ostatní ovoce, včetně jablek, broskví, meruněk a banánů v sušeném stavu. Převážná část vlákniny baobabu je tvořena pektinem, který podle všeho hraje významnou roli v snižování hladiny cholesterolu. Rovněž se u pektinu hovoří o jeho prebiotických účincích a tedy pozitivním vlivu na střevní bakterie.
- vápník - obsahuje větší množství kalcia než mléko, a především v daleko využitelnější podobě. I ve srovnání s ostatními druhy ovoce i tzv. 'superfruits' vykazuje v případě vápníku daleko větší hodnoty.
- železo, draslík, hořčík - hořčík je významný pro dobře fungující metabolismus, správnou funkci svalů, a pevnost kostí a zubů. Hodnoty hořčíku v baobabu jsou znatelně vyšší než v banánech či meruňkách. Rovněž v obsahu draslíku významně převyšuje ostatní druhy ovoce, a v případě železa je jeho obsah podstatně vyšší než má např. špenát.
Etický obchod s baobabem má zásadní vliv na život nejchudších lidí v odlehlých oblastech Jižní Afriky. Za sběr plodů dostávají spravedlivé odměny a tyto peníze jim mění životy a pomáhají získat věci, jež my považujeme za samozřejmé, jako zdravotní péči a vzdělání. To vede k větší péči a ochraně těchto stromů a okolí. V procesu plánování sběru a výroby se využívají ty nejosvědčenější metody šetrně obhospodařovaných lesů tak, aby byla produkce stromů baobabu možná i v dlouhodobém horizontu.
Prášek je vynikající do všech sladkých pokrmů i nápojů. Veškerým kulinářským nápadům přidá lehce kyselou citrusovou příchuť. Lze ho jednodušše míchat s vodou, ale ještě lepší je přimíchat ho do ovocných šťáv a smoothies. Výborně se hodí i do dezertů, marmelád, müsli, jogurtů, i jako náplň ananasového dortu. Doporučená dávka je 5 – 15g denně (1 až 3 lžičky), jeho dávkování ale není nijak omezeno, je to zkrátka jen ovocná dužina.
Náš tip: Smíchejte 2 lžičky prášku z baobabu s 3dcl čerstvě vymačkaného pomerančového džusu. Lahodné a zdravé!
Složení: 100% prášek z dužiny plodů Baobabu* z fair trade produkce. (* = BIO)
Země původu: Senegal