S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Rawsuperfood Cz

 

 

Doprava nad 2500 KČ 

ZDARMA.

Možnost doručení

kurýrní společností

(GLS) nebo dopravní

společností Zásilkovna

(Packeta) s možností

doručení na Vámi

zadanou adresu,

případně na výdejní místo.

 

 

 

 


» Tipy na oběd

 

'Holandská' omáčka na chřest

 

Chřest je velmi chutný syrový, zvlášť pokud je mladý. Jen ho omyjte, odřízněte spodek stonku a můžete servírovat.:) Pokud jsou stonky silnější, mohou být dřevnaté (zvlášť u bílého chřestu), pak postačí když zhruba 1/3 odspoda oškrábete škrabkou na brambory. Omáčku udělejte rozmixováním všech ingrediencí na jemno, do krémovita. Vodu přidejte podle toho, jak hustou omáčku chcete mít.

Tip: Pokud budete mít možnost, vyberte si zelený chřest - je jemnější a chutí připomíná mladý hrášek.

 

 

Pohankové 'nudle s mákem'

 

  • 1 šálek naklíčené pohanky

  • 1/2 šálku mletého máku

  • 2-3 lžíce agávového sirupu
  • 1-2 lžíce vody

Vše promíchejte a mlsejte!:)

Tip: Pokud nemáte čas na klíčení pohanky, můžete ji koupit již naklíčenou.


 

Rukolové pesto na špagety

 

 

Vše rozmixujte v mixéru nebo robotu najemno. Velmi chutné zejména na špagety z cukety, sladkých brambor nebo kedlubny.

Tip: Toto pesto se dá použít i jako "bešamel" pro cuketové lasagne. V tom případě prokládejte vrstvy ještě rajčaty. Skvělé!

 


Marinara omáčka

 

  • 5 rajčat (střední velikosti)

  • 2 červené sladké papriky
  • 1,5 šálku sušených rajčat (předem půl hodiny namočených)

  • 0,5 šálku panenského olivového oleje

  • 1 lžička čerstvé posekané bazalky

  • 1 lžička čerstvého oregana
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 2 stroužky česneku
  • 0,5 lžičky černého mletého pepře
  • špetka Himálajské nebo mořské soli
  • lžička agávového sirupu

 

Všechny ingredience rozmixujte (vyjma bylinek) najemno. Bylinky přidejte až naposledy a jen zlehka promixujte. Servírujte nejlépe cuketové/okurkové špagety nebo na špagety z mořské řasy Kelp. Špagety z cukety vyrobíte buď spiralizérem anebo škrabkou na brambory, budou pak silnější. Omáčka je jednoduchá a velmi chutná!:)

 

 

'Sýrová' omáčka na špagety

 

  • 2 šálky kešu ořechů

  • 4-5 lžic citrónové šťávy
  • 1,5 šálku vody

  • 2 lžíce panenského olivového oleje

  • 2-3 lžičky čerstvého rozmarýnu nebo provensálského koření

  • 1-2 stroužky česneku
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • špetka černého mletého pepře

 

Všechny ingredience rozmixujte najemno. Vodu přidejte dle potřeby - konzistence by měla být hutná, jakoby smetanová. Omáčka výborně chutná na špagetách z mořské řasy Kelp i na cuketových či petrželových špagetách. Špagety z cukety vyrobíte buď spiralizérem anebo škrabkou na brambory, budou pak silnější. Omáčka je jednoduchá a velmi chutná!

 


Pažitkové pesto

 

 

Vše rozmixujte v mixéru nebo robotu najemno.

Tip: Skvělé k zelenině nebo nepečeným plackám a na špagety ze sladkých brambor. Zajímavé je i na petrželové či pastiňákové špagety.

 


Bazalkové pesto

 

  • 1 napěchovaný šálek čerstvé bazalky

  • 1/2 šálku piniových oříšků nebo slunečnicových semínek

  • šťáva z jednoho malého citrónu

  • 2 malá rajčata
  • 1/4 šálku sušených rajčat
  • 3 lžíce panenského olivového oleje
  • špetka Himálajské nebo mořské soli

 

Sušená rajčata namočte předem, aby změkla. Pak vše rozmixujte v mixéru nebo robotu najemno.

Tip: Skvělé k zelenině nebo nepečeným plackám i na špagety.

 

 

Okurkové pesto s bazalkou

 

 

Vše rozmixujte . Velmi chutné pesto na špagety, jako dip ke krekrům či zelenině, i jako zálivka na salát (v tom případě přidejte trochu vody).

 


'Bramborová' kaše

 

  • 1/2 květáku

  • 1 velké zralé avokádo
  • voda (dle potřeby)

  • Tamari omáčka (dle chuti)

 

Vše rozmixujte v mixéru nebo robotu najemno. Na posypání můžete použít jarní cibulku.

 


Falafel

 

  • 1 hrnek loupaných mandlí (předem namočených přes noc)

  • 1 hrnek vlašských ořechů (předem namočených alespoň 1 hodinu) nebo ořechového másla (raw)

  • 0,5 hrnku světlého tahini (raw)

  • 0,5 hrnku piniových oříšků
  • 2 čajové lžičky rozinek (předem namočených alespoň 1 hodinu)

  • 2 čajové lžičky extra panenského olivového oleje

  • 1 hrnek čerstvých bylinek (bazalka, oregano, koriandr)

  • 1 lžička římského kmínu

  • šťáva z půlky citrónu

  • 3 stroužky česneku

  • 2 lžíce vloček mořských řas (Dulse, Nori)

  • špetka Himálajské nebo mořské soli

 

V mixéru rozmixujeme najemno ořechy, tahini a rozinky a přimícháme zbytek ingrediencí. Rukama pak vytvoříme kuličky a falafel je hotov!

Tip: K falafelu je vhodné podávat slunečnicový dip (viz. recept na slunečnicovou pomazánku – jen do základního receptu přidejte navíc vodu).

 

 

Mrkvovo-rajčatové curry

 

 

Všechny ingredience rozmixujte ve výkonném mixéru nebo robotu. Bez tuku!;)

Tip: Podávejte s nepečenými semínkovými plackami. Skvělé!

 

 

Bylinkový 'sýr'

 

  • 2 šálky pekanových ořechů (namočených přes noc)

  • 1 šálek vody
  • 1 lžička Himálajské nebo mořské soli

  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžička probiotického prášku (nebo ekvivalent množství probiotik v kapslích)
  • čerstvé bylinky na obalení

 

Všechny ingredience (kromě probiotik a bylinek) rozmixujte ve výkonném mixéru nebo robotu úplně najemno. Vmíchejte probiotický prášek. Přendejte hmotu do skleněné misky, zakryjte utěrkou a nechte 24 hodin při pokojové teplotě odpočívat. A ochutnejte, co jste vlastně vytvořili.:) Poté rozdělte "sýr" na 2 až 3 kusy a vytvarujte do kulatého tvaru. Bochánek zabalte do utěrky, vložte do cedníku a pořádně zatěžkejte na několik hodin. Pod cedník si dejte misku, z bochánku se zatěžkáním vytlačí hodně vody. Čím déle necháte zatěžkané, tím tvrdší sýr bude. Poté již jen obalte bochánek v čerstvých (nasekaných) bylinkách podle vaší chuti. "Sýr" je hotov!

Tip: Pokud chcete na "sýru" vytvořit kůrčičku, nechte jej pár hodin v dehydrátoru.

 


Pizza

 

Nejdříve si připravíme pohankovou krustu :

Pohanku a olivový olej přendejte do robotu nebo mixéru a pořádně promixujte. Přidejte ořechy, promixujte. Přidejte mrkev a provensálské koření a opět řádně promixujte. Hmotu vyjměte a rozprostřete dokulata na pečící papír a nechte sušit v troubě nebo v dehydrátoru (do 45°C) až je hmota téměř zcela vysušená (ne úplně, trocha vlhkosti v "těstě" je žádoucí).

 

A teď si připravíme marinované žampiony s cibulí :

  • 1 šálek pokrájených žampionů

  • 1 šálek jemně pokrájené cibule
  • 0,25 šálku panenského olivového oleje

  • 0,25 šálku Tamari

  • 1 lžička agávového sirupu

Žampiony a cibuli dejte do misky. Zbytek ingrediencí prošlehejte a smíchejte dohromady s žampiony a cibulí. Nechte alespoň 4 hodiny marinovat v lednici. Poté vyjměte obsah misky a nechte sušit v v troubě či dehydrátoru 4-5 hodin.

 

A teď přejdeme k rajčatové omáčce:

  • 1 šálek sluncem sušených rajčat (předem krátce namočených)

  • 1 stroužek česneku
  • 0,25 šálku panenského olivového oleje

  • šťáva z půlky citrónu

  • 0,25 šálku rozinek (předem krátce namočených)
  • 0,5 šálku vody z rozinek
  • 1 lžička provensálského koření

Vše řádně promixujte najemno.

 

Následuje příprava špenátového pesta:

  • 3 šálky špenátu

  • 2 stroužky česneku
  • 0,25 šálku panenského olivového oleje

  • šťáva z půlky citrónu

  • 0,5 šálku vlašských nebo pekanových ořechů (předem namočených alespoň 6 hodin)

Vše řádně promixujte najemno.


A posledním krokem je kešu sýr:

  • 1 šálek kešu ořechů (předem přes noc namočených)

  • 1 lžička šťávy z citrónu
  • špetka Himálajské nebo mořské soli
  • špetka pepře

Vše řádně promixujte najemno. Přilijte vodu, pokud je "sýr" příliš tuhý, chceme docílit přibližnou texturu jako má sýr cottage.

 

Postup:

Krustu potřete vrstvou rajčatové omáčky, přidejte vrstvu špenátového pesta a trochu kešu sýra, přidejte marinované žampiony s cibulí a završte opět kešu sýrem. Tento recept je náročnější na čas, ale když ho vyzkoušíte, budete nadšeni výsledkem a ohromíte návštěvu.;)

 

 

Burger

 

 

Všechny ingredience rozmixujte ve výkonném mixéru nebo robotu najemno. Udělejte placičky a nechte sušit v sušičce cca 5-6 hodin - po dvou hodinách je vždy obraťte. Výborné s RAW majonézou nebo/a RAW kečupem!:)

Tip: Můžete zkusit obměnu a dát místo římského kmínu - 1 lžičku estragonu, místo česneku - 3 lžičky rozmarýnu a zdvojnásobit dávku petržele (30g).

 

 

Sushi

 

  • pomazánka dle Vaší chuti

  • pláty řasy Nori
  • mrkev, okurka, cuketa
  • klíčky

 

Řasu Nori potřete pomazánkou, rozprostřete zeleninu, nasypte klíčky, zabalte, pokrájejte a mlsejte.:)

 

 

Květákový mozeček

 

  • 1/2 květáku

  • 1 lžička curry koření
  • 1 lžíce panenského olivového oleje

  • 1 lžička citrónové šťávy
  • Tamari omáčka (dle chuti)

 

Vše promixujte v mixéru nebo robotu . Na posypání můžete použít naklíčené mungo, řeřichu, pažitku...:)

Tip: Pro obměnu můžeme přidat i k základu zeleninu - 1 mrkev, papriku, jarní cibulku...

 

 

Květákové curry rizoto

 

 

Vše promixujte v mixéru nebo robotu . Na posypání můžete použít naklíčené mungo, čočku, petrželku...:)

 

 

Cuketové pesto

 

  • 1 velká (přerostlá :)) cuketa

  • 4 lžíce másla z kešu (RAW)
  • hrst čerstvé bazalky
  • 2 stroužky česneku
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • špetka Himálajské soli

  • špetka bílého pepře

 

Vše rozmixujte. Velmi chutné pesto na cuketové špagety, i jako dip ke krekrům či zelenině.

 

 


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Naklíčená pohanka Hana Mesteková 03.05.2014 13:53
img img Re: Naklíčená pohanka Dita Křížková 04.05.2014 12:18
MGZhMTU