S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Kokosový olej je významný pomocník nejen v kuchyni!

06.01.2020

Kokosový olej je významný pomocník nejen v kuchyni!

Kokosový olej je vysoce ceněn pro svůj obsah mastných kyselin - kyselina laurová, kaprinová, kaprylová a myristová, jež pomáhají účinně eliminovat v těle kvasinky, plísně, bakterie a viry - mají schopnost narušit lipidové membrány kvasinek, bakterií i virů. Fungují tedy jako přírodní antibiotika. Díky složení z nasycených mastných kyselin je kokosový olej velmi odolný proti žluknutí – oxidaci. Právě ta je velkou slabinou rostlinných olejů, které jsou masivně doporučovány jako zdraví prospěšné. Ony jsou pro tělo velice zdravé, ale pouze za předpokladu, že se jedná o čerstvé a za studena lisované oleje z rostlinných semen nebo oliv. To, co se však valná většina veřejnosti již nedozví je, že právě tolik ceněné nenasycené mastné kyseliny jsou velmi snadno reagují se vzdušným kyslíkem, což má za následek vznik volných radikálů v oleji. Oxidační proces navíc urychluje teplota (rafinované oleje, smažení) a světlo. Ještě nebezpečnější je proces ztužování rostlinných olejů – hydrogenizace. Při ní vznikají vysoce toxické trans-mastné kyseliny (TFA). Právě tyto žluklé oleje se podílí na ucpávání tepen a způsobují koronární nemoci. Organismus se jich totiž jen velmi těžko zbavuje (vzpomeňte na zbytky olejů na vnějších okrajích pánví, fritéz nebo na odsavačích par (zoxidované a zatuhlé kapky téměř nelze odstranit). Usazeniny v tepnách jsou tvořené asi z 75% žluklými nenasycenými rostlinnými tuky, zbylá část je převážně cholesterol z živočišné stravy. TFA jsou dnes pokládány za rizikovou látku pro lidské zdraví, proto je v USA povinné uvést jejich obsah na obalu výrobků. Kokosový olej je narozdíl od ostatních rostlinných olejů stabilní i při vysokých teplotách (je to olej nasycený, stejně jako sádlo). Je proto velmi vhodný také na smažení a pečení. Tam, kde je vůně panenského kokosového oleje nežádoucí, se používá rafinovaný, ale neztužený kokosový olej (tvz. RBD – refined, bleached, deodorized). Panenský kokosový olej má lahodnou chuť i vůni a je velice chutnou a zdravou přísadou při přípravě salátů a RAW delikates. Je nepostradatelný i v teplé kuchyni, na pečení a smažení, protože má vysokou tepelnou stabilitu (až do 200°C) a nestává se tak karcinogením jako běžné oleje. Je hojně užíván jako doplněk stravy při redukci tělesné váhy. Pár lžiček kokosového oleje dokáže navodit pocit nasycení na několik hodin, což je při redukčních dietách žádoucíVyrovnává kolísání hladiny cukru v krvi, proto pomáhá i při hypoglykemii a diabetu. Neobsahuje cholesterol a velmi snadno se tráví.

 

Kokosový olej proti bakteriím a parazitům:
Všechny mastné kyseliny, jež jsou v kokosovém oleji přítomné, působí proti bakteriím, virům a kvasinkám. Kyselina laurová má nejsilnější antivirální efekt - zvyšuje dobrý cholesterol, snižuje riziko infarktu. V těle se přeměňuje na monolaurin, který má antivirové, antimikrobiální účinky, je dobrý proti parazitickým prvokům, proti plísním. Kyselina  kaprylová je zase vysoce účinná proti kvasinkám. Tyto kyseliny mají specifickou schopnost narušit membrány virů, bakterií, kvasinek a plísní, které jsou pak snadno zneškodněny bílými krvinkami. V mnoha případech je vhodné aplikovat kokosový olej jako mast na postižená místa. Panenský kokosový olej je jako pleťový a tělový olej přímo ideální pro suchou a citlivou pokožku. V zimě ochrání pleť a rty před mrazem, v létě pečuje o kůži po opalování. Má přitom zvláštní schopnost ji při spálení rychle zregenerovat. Jeho složení je blízké tukům v pokožce, která proto olej ochotně přijímá a využívá. Kvůli těmto vlastnostem a nádherné vůni patří čistý kokosový olej mezi nejlepší masážní přípravky vůbec. Už prastaré texty z Asie zmiňují použití kokosového oleje při erotických radovánkách a masážích.

Kokosový olej a nadváha:
Panenský kokosový olej je v současné době hojně užíván jako doplněk stravy při redukci tělesné váhy. Ač se zdá neuvěřitelné, že tuk pomáhá hubnutí, zkušenosti a výsledky jsou evidentní. Jedním z velkých problémů při hubnutí je tzv. JO-JO efekt. Statistiky jsou neúprosné, většina těch, jimž se podaří zhubnout svoji váhu opět naberou, a k tomu ještě něco navíc. Mnoho lidí je schopno držet nějakou dobu dietu, ale po čase ztratí výdrž. Jejich tělo si ale mezitím zvyklo s omezeným přísunem jídla „šetrněji hospodařit“, a potom je schopné ze stejného přísunu potravy ukládat ještě více tuku do zásoby. Navíc jednou z tendencí při dietě je omezit konzumaci tuku na minimum. Ale to je další vratký bod diety. Tuk má ve výživě významnou roli, tělo ho pro svou činnost potřebuje a dobře to ví. A co víc, tuky činí požitek z jídla kompletní, zvýrazňují chutě a hlavně navozují pocit opravdového nasycení. Mnohem efektivnějším způsobem redukce hmotnosti je pozvolná a trvalá změna jídelníčku a životního stylu. Zajímavé je i trávení kokosového oleje, které se podobá spíš sacharidům. Nepotřebuje žluč ani enzymy slinivky a rozkládá se na glukózu - zdroj energie. Narozdíl od jiných tuků se proto neusazuje v těle. Tráví se pomaleji než sacharidy, a dodává organismu energii postupně. Právě proto kokosový olej doporučují dietologové lidem, kteří mají problémy s hypoglykemií, potažmo diabetem. Olej totiž vyrovnává náhlé kolísání hladiny cukrů v krvi. Pár lžiček oleje tak dokáže navodit pocit nasycení na několik hodin, což je ideální při redukčních dietách. Jednou z věcí, které si při používání kokosového oleje všimnete je, že potom vydržíte delší dobu bez pocitu hladu. Takto se lze během hubnutí vyhnout neustálým chutím na odpírané jídlo. Díky této vlastnosti se stal kokosový olej velmi poulární v Americe a Velké Británii. Je velmi doporučovaný i pro kojící matky, které přidáním kokosového oleje do svého jídelníčku, mohou zlepšit kvalitu svého mléka a umožnit tak dítěti zdravý růst a vývoj. I proto se deriváty kokosového oleje používají v náhražkách mateřského mléka již mnoho let. Jak již bylo uvedeno, kokosový olej poskytuje dlouhodobější pocit nasycení (pár lžiček oleje může potlačit hlad na několik hodin), má menší energetickou hodnotu než ostatní tuky a stimuluje tělesný metabolismus k „vyšším obrátkám“ čímž pomáhá spalovat více energie. Navíc nezatěžuje štítnou žlázu, jejíž hormony jsou pro vyvážený metabolismus zásadní. Kokosový olej není přitom nijak složité do jídelníčku zařadit - jednoduše jím nahraďte běžné rostlinné tuky, které při vaření používáte. V nabídce mám vynikající kokosový olej, který je lisovaný z čerstvých ořechů a na chuti je to znát - je nejlepší, co jsem zatím ochutnala.  Vyzkoušejte jej i vy. :) 

YmI2ZWYzNm