Rawsuperfood Cz

 

 

Sledujte naše novinky na Twitteru:

 

 

 

 

 

 

 


» Zálivky a saláty

Salát Waldorf

 

Salát:

  • 2 jablka pokrájená na kostky

  • 4 kiwi pokrájené na kostky anebo 2 šálky hroznového vína (rozpůlit)

  • 3 tyčky pokrájeného řapíkatého celeru
  • 2 jarní cibulky pokrájená na jemná kolečka
  • půl šálku rozinek nebo sušených Goldenberries
  • 1 a půl šálku vlašských oříšků
  • 1/4 šálku strouhané mrkve

 

Zálivka:

  • 5 vlašských ořechů

  • 2 lžíce nepasterizovaného jablečného octa
  • 2 lžíce vody (dle potřeby)
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 lžička hořčičných semínek

  • 1/2 oloupaného jablka
  • 2 datle Medjool
  • špetka Himálajské nebo mořské soli

Všechny ingredience salátu dejte do mísy a promíchejte. Zálivku promixujte a přelijte jí salát.

Tip: Vodu přidávejte do zálivky postupně - dle požadované konzistence.


 

Salát Tabouleh

 

Salát:

  • 4 rajčata pokrájená na kostičky (střední velikosti)

  • 1/2 květáku pokrájený nadrobno (nebo rozmixovaný)
  • 1 jarní cibulka

  • velký svazek petržele pokrájený nadrobno
  • 1 lžíce Chia semínek
  • 1 lžíce konopných semínek

 

Zálivka:

 

Všechny ingredience smíchejte a zalijte zálivkou. Podávejte např. s nepečenými semínkovými plackami.

 


Salát z bílého zelí

 

Salát:

  • 1 šálek pokrájeného bílého zelí

  • 1 jarní cibulka pokrájená na kolečka

  • 1 tyčka pokrájeného řapíkatého celeru
  • lžíce pokrájeného kopru

 

Zálivka:

  • 1/2 šálku makadamských oříšků

  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžíce vody (dle potřeby)
  • 1/4 šálku koriandru nebo petržele

Všechny ingredience salátu dejte do mísy a promíchejte. Zálivku promixujte a přelijte jí salát.

Tip: Vodu přidávejte do zálivky postupně - dle požadované konzistence.


 

Salát s artyčoky

 

Salát:

  • 3 artyčoky

  • 1/4 šálku pokrájené červené cibule 

  • 1/4 šálku pokrájené natě petržele

  • 1/3 šálku citrónové šťávy

  • 10 nepasterizovaných oliv bez pecek

  • 2 lžíce konopných semínek

 

Zálivka:

  • 1/4 šálku panenského olivového oleje

  • 2 stroužky česneku

  • špetka Himálajské nebo mořské soli

  • špetka chilli

Smíchejte ingredience na zálivku a odložte stranou. Připravte si cibuli a petržel a odložte stranou. Připravte si misku s vodou, do které přidáte citrónovou šťávu. Vnější lístky artyčoku oloupejte/okrájejte až k vnitřním světlým lístkům, které jsou měkké (srdíčko) a uřízněte špičku. Než si takto připravíte zbývající artyčoky, vložte ten okrájený do misky s vodou s citrónovou šťávou, aby neztmavl. Poté vyjměte postupně artyčoky, rozpulte, vyjměte chlupatý střed, očistěte a nakrájejte na jemné plátky. Všechny ingredience salátu smíchejte dohromady a přelijte zálivkou.

Info: Artyčok je vyhledávaným afrodiziakem, chrání játra, pomáhá odbourávat alkohol, podporuje tvorbu a vylučování žluči i trávicích enzymů. Zlepšuje trávení a látkovou výměnu. Díky obsahu inulinu je perfektní pro diabetiky.


 

Salát z červeného zelí

 

Salát:

  • 1 šálek pokrájeného červeného zelí

  • 1 větší mrkev strouhaná nahrubo

  • 2 ředkvičky pokrájené na jemné plátky
  • hrst rukoly

 

Zálivka:

  • šťáva z jednoho jablka

Všechny ingredience salátu dejte do mísy a promíchejte. Salát přelijte zálivkou ze zbývajících ingrediencí.

 


Salát s datlemi Medjool

 

  • 1 šálek datlí Medjool

  • 3 kiwi

  • 1 avokádo

  • 1/4 šálku červené cibule

  • 1/4 šálku červené papriky

  • 2 čajové lžičky koriandru

  • 1 chilli paprička

  • 1 čajová lžička panenského olivového oleje

  • 1 čajová lžička citrónové šťávy

  • pepř a Himálajská nebo mořská sůl dle vaší chuti

Datle vypeckujeme a pokrájíme na menší kousky. Kiwi oloupeme a pokrájíme na stejně velké kousky jako datle. Totéž provedeme s avokádem. Cibuli a papriku pokrájíme najemno, stejně jako koriandr a chilli papričku. Všechny ingredience salátu dejte do mísy a promíchejte. Salát přelijte zálivkou ze zbývajících ingrediencí (olej, citrón, pepř a sůl).

 

 

Fenyklový salát s ořechy

 

Salát:

  • 1 velký fenykl

  • 1 zelené jablko

  • 1/2 římského salátu

  • 1/2 červené cibule

  • 15 vlašských oříšků

 

Zálivka:

  • 1 lžíce fenyklové natě

Všechny ingredience salátu dejte do mísy a promíchejte. Salát přelijte zálivkou ze zbývajících ingrediencí.

 


Ovocný salát se zálivkou s Chia semínky

 

Salát:

  • 1 pokrájené jablko

  • 1 pokrájený pomeranč

  • 1/4 šálku borůvek

  • 1/2 šálku manga

  • 1/2 šálku kiwi

  • 1/2 šálku vlašských ořechů

  • 1/2 šálku plátků kokosu

 

Zálivka:

Citrónovou šťávu ušlehejte spolu s agávovým sirupem a Chia semínky. Všechny ingredience salátu smíchejte dohromady a přelijte zálivkou.

 

 

Salát z čínského zelí

 

  • 1 menší čínské zelí

  • 1 velké zralé avokádo
  • šťáva z 1-2 pomerančů

  • 1 velká mrkev

  • špetka Himálajské nebo mořské soli

 

Zelí a mrkev pokrájejte. Avokádo vidličkou rozmačkejte, smíchejte s pomerančovou šťávou a přidejte sůl dle chuti.

 

 

Dýňový salát se zázvorem

 

  • 1 šálek najemno nastrouhané Hokkaidó 

  • 1 šálek najemno nastrouhané mrkve

  • 1 avokádo

  • 1/2 šálku červené papriky

  • 2 lžičky pokrájeného kopru

  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru

Avokádo a papriku pokrájíme na kostičky. Všechny ingredience salátu dejte do mísy a promíchejte. Mňam!:)

 

 

Pohankový salát s rajčaty

 

 

Všechny ingredience salátu dejte do mísy a promíchejte. K základu pak přidáme zeleninu dle chuti a možností.:) Výborné s avokádem, paprikou, rajčaty, okurkou, olivami, čerstvou bazalkou... Můžeme navíc přidat rozetřený 1 stroužek česneku. Mňam!:)



Křen s jablky/červenou řepou

 

  • 1 šálek strouhaného křenu

  • 1 šálek strouhaných jablek/červené řepy
  • 2-3 lžíce nepasterovaného jablečného octa

  • špetka Himálajské nebo mořské soli a pepře

Vše promícháme. Hotovo.:)

 


Koprová zálivka

 

  • 1 avokádo

  • 400g cherry rajčat
  • 1 vrchovatá lžíce čerstvého kopru
  • 1 lžíce vloček mořských řas (Dulse, Nori)

  • šťáva z 1/2 citrónu

Vše rozmixujeme kromě kopru a Dulse. Kopr do zálivky jen zamícháme a řasu posypeme navrch.


 

Sladko-kyselá zálivka na okurkový salát

 

Vše promícháme a nalijeme na salát. Poměry jsou orientační - najdete si tu správnou chuť pro Vás.:)

 


Bylinková zálivka

 

  • 1 šálek panenského olivového oleje

  • 0,5 šálku čerstvých bylinek (bazalka, petržel, oregano, koriandr) nebo 2 lžíce provensálského koření
  • 2 lžíce vloček mořských řas (Dulse, Nori)

  • 0,5 čajové lžičky Kajenského pepře (chilli)

  • šťáva ze dvou citrónů

  • 1 lžička agávového sirupu

Vše rozmixujeme najemno.

 

 

Celerová zálivka

 

  • 1/3 šálku nepražených pistáciových oříšků (předem namočených)

  • 2 tyčky řapíkatého celeru nebo 1 lžíci sušeného

  • šťáva ze dvou malých citrónů

  • voda dle potřeby

Vše rozmixujeme najemno.

 

 

Rajčatová zálivka I.

 

  • 1 polovina avokáda

  • 1/3 šálku čerstvých bylinek (bazalka, petržel, oregano) nebo 1 lžíce provensálského koření

  • 1/3 šálku sušených rajčat (předem namočených alespoň 1 hodinu)
  • šťáva ze dvou malých citrónů

  • voda z rajčat (dle potřeby)

Vše rozmixujeme najemno.

 

 

Rajčatová zálivka II.

 

  • 1 polovina avokáda

  • 1 malá okurka

  • 1/3 šálku sušených rajčat (předem namočených alespoň 1 hodinu)
  • voda z rajčat (dle potřeby)

Vše rozmixujeme najemno.

 

 

Mangová zálivka

 

  • 1 zralé mango

  • 1 malé avokádo

  • 1 velké rajče

  • 2 jarní cibulky
  • 1 chilli paprička
  • 1/4 hrnku citrónové šťávy

Vše rozmixujeme najemno a ozdobíme cibulkovou natí.

 

 

Okurková zálivka

 

  • 1 salátová okurka

  • 1/2 šálku kešu oříšků (předem namočených alespoň 6 hodin)

  • 1-2 stroužky česneku

  • 1 a 1/2 lžičky římského kmínu
  • citrónová šťáva z půlky citrónu
  • špetka Himálajské nebo mořské soli a pepře

Vše rozmixujeme najemno.

 

 

Zálivka na salát z červené řepy

 

  • 1/4 šálku nepasterovaného jablečného octa

  • 1/4 až 1/2 šálku vody

  • 1 lžíce panenského olivového oleje

  • špetka Himálajské nebo mořské soli a pepře

Vše promícháme a nalijeme na červenou řepu.

Tip: Pokud by na Vás zálivka byla moc kyselá, přidejte víc vody a třeba jednu lžíci agávového sirupu.

 

 

Česneková zálivka

 

Vše rozmixujeme najemno.

 

 

 


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

 

ODYwN