Salát Waldorf
Salát:
-
2 jablka pokrájená na kostky
-
4 kiwi pokrájené na kostky anebo 2 šálky hroznového vína (rozpůlit)
- 3 tyčky pokrájeného řapíkatého celeru
- 2 jarní cibulky pokrájená na jemná kolečka
- půl šálku rozinek nebo sušených Goldenberries
- 1 a půl šálku vlašských oříšků
- 1/4 šálku strouhané mrkve
Zálivka:
-
5 vlašských ořechů
- 2 lžíce nepasterizovaného jablečného octa
- 2 lžíce vody (dle potřeby)
- 2 lžíce panenského olivového oleje
-
1 lžička hořčičných semínek
- 1/2 oloupaného jablka
- 2 datle Medjool
-
špetka Himálajské nebo mořské soli
Všechny ingredience salátu dejte do mísy a promíchejte. Zálivku promixujte a přelijte jí salát.
Tip: Vodu přidávejte do zálivky postupně - dle požadované konzistence.
Salát Tabouleh
Salát:
-
4 rajčata pokrájená na kostičky (střední velikosti)
- 1/2 květáku pokrájený nadrobno (nebo rozmixovaný)
-
1 jarní cibulka
- velký svazek petržele pokrájený nadrobno
- 1 lžíce Chia semínek
- 1 lžíce konopných semínek
Zálivka:
- 1 lžíce koření Tabouleh
- 2 lžíce panenského olivového oleje
Všechny ingredience smíchejte a zalijte zálivkou. Podávejte např. s nepečenými semínkovými plackami.
Salát z bílého zelí
Salát:
-
1 šálek pokrájeného bílého zelí
-
1 jarní cibulka pokrájená na kolečka
- 1 tyčka pokrájeného řapíkatého celeru
- lžíce pokrájeného kopru
Zálivka:
-
1/2 šálku makadamských oříšků
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžíce vody (dle potřeby)
- 1/4 šálku koriandru nebo petržele
-
0,5 lžičky římského kmínu
-
špetka Himálajské nebo mořské soli dle Vaší chuti
- špetka chilli (nemusí být)
Všechny ingredience salátu dejte do mísy a promíchejte. Zálivku promixujte a přelijte jí salát.
Tip: Vodu přidávejte do zálivky postupně - dle požadované konzistence.
Salát s artyčoky
Salát:
-
3 artyčoky
-
1/4 šálku pokrájené červené cibule
-
1/4 šálku pokrájené natě petržele
-
1/3 šálku citrónové šťávy
-
10 nepasterizovaných oliv bez pecek
-
2 lžíce konopných semínek
Zálivka:
-
1/4 šálku panenského olivového oleje
-
2 stroužky česneku
-
špetka Himálajské nebo mořské soli
- špetka chilli
Smíchejte ingredience na zálivku a odložte stranou. Připravte si cibuli a petržel a odložte stranou. Připravte si misku s vodou, do které přidáte citrónovou šťávu. Vnější lístky artyčoku oloupejte/okrájejte až k vnitřním světlým lístkům, které jsou měkké (srdíčko) a uřízněte špičku. Než si takto připravíte zbývající artyčoky, vložte ten okrájený do misky s vodou s citrónovou šťávou, aby neztmavl. Poté vyjměte postupně artyčoky, rozpulte, vyjměte chlupatý střed, očistěte a nakrájejte na jemné plátky. Všechny ingredience salátu smíchejte dohromady a přelijte zálivkou.
Info: Artyčok je vyhledávaným afrodiziakem, chrání játra, pomáhá odbourávat alkohol, podporuje tvorbu a vylučování žluči i trávicích enzymů. Zlepšuje trávení a látkovou výměnu. Díky obsahu inulinu je perfektní pro diabetiky.
Salát z červeného zelí
Salát:
-
1 šálek pokrájeného červeného zelí
-
1 větší mrkev strouhaná nahrubo
- 2 ředkvičky pokrájené na jemné plátky
- hrst rukoly
Zálivka:
-
šťáva z jednoho jablka
-
1 lžíce panenského olivového oleje
- 1 lžíce konopného semínka
-
špetka Himálajské nebo mořské soli dle Vaší chuti
Všechny ingredience salátu dejte do mísy a promíchejte. Salát přelijte zálivkou ze zbývajících ingrediencí.
Salát s datlemi Medjool
-
1 šálek datlí Medjool
-
3 kiwi
-
1 avokádo
-
1/4 šálku červené cibule
-
1/4 šálku červené papriky
-
2 čajové lžičky koriandru
-
1 chilli paprička
-
1 čajová lžička panenského olivového oleje
-
1 čajová lžička citrónové šťávy
-
pepř a Himálajská nebo mořská sůl dle vaší chuti
Datle vypeckujeme a pokrájíme na menší kousky. Kiwi oloupeme a pokrájíme na stejně velké kousky jako datle. Totéž provedeme s avokádem. Cibuli a papriku pokrájíme najemno, stejně jako koriandr a chilli papričku. Všechny ingredience salátu dejte do mísy a promíchejte. Salát přelijte zálivkou ze zbývajících ingrediencí (olej, citrón, pepř a sůl).
Fenyklový salát s ořechy
Salát:
-
1 velký fenykl
-
1 zelené jablko
-
1/2 římského salátu
-
1/2 červené cibule
-
15 vlašských oříšků
Zálivka:
-
1 lžíce fenyklové natě
-
1 lžíce agávového sirupu
-
3 lžíce citrónové šťávy
-
špetka Himálajské nebo mořské soli dle vaší chuti
Všechny ingredience salátu dejte do mísy a promíchejte. Salát přelijte zálivkou ze zbývajících ingrediencí.
Ovocný salát se zálivkou s Chia semínky
Salát:
-
1 pokrájené jablko
-
1 pokrájený pomeranč
-
1/4 šálku borůvek
-
1/2 šálku manga
-
1/2 šálku kiwi
-
1/2 šálku vlašských ořechů
-
1/2 šálku plátků kokosu
Zálivka:
-
3 čajové lžičky agávového sirupu
-
šťáva z jednoho citronu
-
1 čajová lžička Chia semínek
Citrónovou šťávu ušlehejte spolu s agávovým sirupem a Chia semínky. Všechny ingredience salátu smíchejte dohromady a přelijte zálivkou.
Salát z čínského zelí
-
1 menší čínské zelí
- 1 velké zralé avokádo
-
šťáva z 1-2 pomerančů
-
1 velká mrkev
- špetka Himálajské nebo mořské soli
Zelí a mrkev pokrájejte. Avokádo vidličkou rozmačkejte, smíchejte s pomerančovou šťávou a přidejte sůl dle chuti.
Dýňový salát se zázvorem
-
1 šálek najemno nastrouhané Hokkaidó
-
1 šálek najemno nastrouhané mrkve
-
1 avokádo
-
1/2 šálku červené papriky
-
2 lžičky pokrájeného kopru
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
-
1 lžička citrónové šťávy
-
pepř a Himálajská sůl dle vaší chuti
- 1-2 lžíce dýňových semínek
Avokádo a papriku pokrájíme na kostičky. Všechny ingredience salátu dejte do mísy a promíchejte. Mňam!:)
Pohankový salát s rajčaty
-
1 šálek (přes noc) namočené anebo naklíčené pohanky
- cca 10 půlek sušených rajčat
-
1 lžička provensálského koření
- 1 lžíce panenského olivového oleje
-
špetka česnekové soli
Všechny ingredience salátu dejte do mísy a promíchejte. K základu pak přidáme zeleninu dle chuti a možností.:) Výborné s avokádem, paprikou, rajčaty, okurkou, olivami, čerstvou bazalkou... Můžeme navíc přidat rozetřený 1 stroužek česneku. Mňam!:)
Křen s jablky/červenou řepou
-
1 šálek strouhaného křenu
- 1 šálek strouhaných jablek/červené řepy
-
2-3 lžíce nepasterovaného jablečného octa
- špetka Himálajské nebo mořské soli a pepře
Vše promícháme. Hotovo.:)
Koprová zálivka
-
1 avokádo
- 400g cherry rajčat
- 1 vrchovatá lžíce čerstvého kopru
-
šťáva z 1/2 citrónu
Vše rozmixujeme kromě kopru a Dulse. Kopr do zálivky jen zamícháme a řasu posypeme navrch.
Sladko-kyselá zálivka na okurkový salát
-
1/4 šálku nepasterovaného jablečného octa
-
1/2 šálku vody (může být i víc)
-
1 lžíce panenského olivového oleje
- 1-2 lžíce agávového sirupu
- špetka Himálajské nebo mořské soli a pepře
Vše promícháme a nalijeme na salát. Poměry jsou orientační - najdete si tu správnou chuť pro Vás.:)
Bylinková zálivka
-
1 šálek panenského olivového oleje
- 0,5 šálku čerstvých bylinek (bazalka, petržel, oregano, koriandr) nebo 2 lžíce provensálského koření
-
0,5 čajové lžičky Kajenského pepře (chilli)
-
šťáva ze dvou citrónů
-
1 lžička agávového sirupu
Vše rozmixujeme najemno.
Celerová zálivka
-
1/3 šálku nepražených pistáciových oříšků (předem namočených)
-
2 tyčky řapíkatého celeru nebo 1 lžíci sušeného
-
šťáva ze dvou malých citrónů
-
voda dle potřeby
Vše rozmixujeme najemno.
Rajčatová zálivka I.
-
1 polovina avokáda
-
1/3 šálku čerstvých bylinek (bazalka, petržel, oregano) nebo 1 lžíce provensálského koření
- 1/3 šálku sušených rajčat (předem namočených alespoň 1 hodinu)
-
šťáva ze dvou malých citrónů
-
voda z rajčat (dle potřeby)
Vše rozmixujeme najemno.
Rajčatová zálivka II.
-
1 polovina avokáda
-
1 malá okurka
- 1/3 šálku sušených rajčat (předem namočených alespoň 1 hodinu)
-
voda z rajčat (dle potřeby)
Vše rozmixujeme najemno.
Mangová zálivka
-
1 zralé mango
-
1 malé avokádo
-
1 velké rajče
- 2 jarní cibulky
- 1 chilli paprička
- 1/4 hrnku citrónové šťávy
Vše rozmixujeme najemno a ozdobíme cibulkovou natí.
Okurková zálivka
-
1 salátová okurka
-
1/2 šálku kešu oříšků (předem namočených alespoň 6 hodin)
-
1-2 stroužky česneku
- 1 a 1/2 lžičky římského kmínu
- citrónová šťáva z půlky citrónu
- špetka Himálajské nebo mořské soli a pepře
Vše rozmixujeme najemno.
Zálivka na salát z červené řepy
-
1/4 šálku nepasterovaného jablečného octa
-
1/4 až 1/2 šálku vody
-
1 lžíce panenského olivového oleje
- špetka Himálajské nebo mořské soli a pepře
Vše promícháme a nalijeme na červenou řepu.
Tip: Pokud by na Vás zálivka byla moc kyselá, přidejte víc vody a třeba jednu lžíci agávového sirupu.
Česneková zálivka
-
1 šálek panenského olivového oleje
- 0,5 šálku citrónové šťávy
- 2 lžičky provensálského koření
-
3-4 stroužky česneku
- špetka Himálajské nebo mořské soli
Vše rozmixujeme najemno.