Esejský chléb
-
1 sáček obilí kamut
Nejvíc mi chutná esejský chlebík z kamutu, ale dá se dělat i ze pšenice, žita, jednozrnky, pohanky... Kamut zalijte v misce vodou a nechte alespoň 24 hodin máčet. Vodu po 12 hodinách vždy slijte a vyměňte. Po 24 hodinách již do vody nedávejte a nechte obilí jeden den klíčit, stačí jen několikrát za den v sítku propláchnout. Po dvou dnech tedy obilí nahrubo pomixujte do konzistence těsta. Poté můžete, ale nemusíte :), přidat špetku Himálajské nebo mořské soli a trochu zeleniny, např. cuketu, mrkev, papriku, jarní cibulku, pórek, olivy, sušená rajčata... Vytvořte placky a nechte sušit v dehydrátoru nebo na sluníčku. Nepřesušte, placky by měly zůstat vevnitř vhlké.