S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Rawsuperfood Cz

 

 

Doprava nad 2500 KČ 

ZDARMA.

Možnost doručení

kurýrní společností

(GLS) nebo dopravní

společností Zásilkovna

(Packeta) s možností

doručení na Vámi

zadanou adresu,

případně na výdejní místo.

 

 

 

 


» RAW vegani a zdroje bílkovin

 

Mnoho lidí si pokládá otázku, kde vlastně vegani berou bílkoviny? Pravdou je, že jejich nedostatkem rozhodně netrpí. Získání bílkovin z rostlinných zdrojů je totiž pro organismus mnohem snazší než z živočišných (maso, mléko). Živočišnou bílkovinu musí tělo nejprve rozložit do kapalného stavu (což je spousta práce, u které vzniká kyselina močová a toxický odpad), a pak dále ještě více rozložit na základní molekuly aminokyselin, a z nich teprve pak sestavit proteinové vazby využitelné lidským organismem. Toto vše sebere tělu spoustu energie a času - jako způsob získávání bílkovin je to zcela neefektivní. Při konzumaci masa jsou zatěžovány ledviny (je prokázanou skutečností, že ledviny člověka, který jí maso, musí pracovat 3x více než ledviny vegetariána – výsledkem bývají ledvinové kameny) a játra tím, že musí z aminokyselin odstranit amoniak, který se zpracuje na močovinu (která ucpává tepny a způsobuje dnové onemocnění). Kyseliny, které při konzumaci živočišných bílkovin vznikají, musí tělo nějak vyrovnat, což dělá především za pomoci minerálu vápníku, který si bere z kostí, zubů, kloubních chrupavek. Platí přímá úměra, že čím větší je příjem živočišných bílkovin, tím větší je překyselení (acidóza) organismu a výskyt osteoporózy a zlomenin, celkové demineralizace organismu.

Oproti tomu při rostlinné stravě tělo nemusí nic složitě rozkládat – tento krok odpadá – tělo si tvoří proteiny rovnou z aminokyselin. Navíc živočišné produkty (včetně mléčných produktů) obsahují cholesterol, růstové hormony, steroidy a antibiotika, a díky zautomatizovanému způsobu dojení také krev a hnis. Navíc jsou zvířata krmena levným (často GMO) krmivem. Pokud jíme hovězí maso, následkem hormonů v něm obsažených rostou věci rychle i v nás, např. rakovina.

 

Seznam rostlinných zdrojů s vysokým podílem bílkovin:

  • Chlorella - obsahuje z 60% aminokyseliny a je z nutričního hlediska považována za jedno z nejkomplexnějších jídel na naší planetě
  • Spirulina - zhruba 60% suché váhy této řasy tvoří proteiny, dále obsahuje komplexní sacharidy, železo, vápník, draslík, hořčík, mangan, selen, zinek, chrom, vitamíny A, K, a skupiny B, včetně vitamínu B12
  • Mladý ječmen - obsahuje 18 aminokyselin, včetně 8 esenciálních a z výživového hlediska je považována za nejhodnotnější ze všech zelených trav, navíc má v lidském těle výrazný alkalizující efekt
  • Mořské řasy - nejméně 50% snadno využitelných bílkovin, a jsou plné minerálů - nejlepší zdroj jódu
  • Açai - má skoro stejný obsahový profil bílkovin a aminokyselin jako vejce
  • Quinoa - bezlepková superobilovina bohatá na bílkoviny – aminokyselinami počínaje a komplexními karbohydráty konče
  • Mesquite – bohatý zdroj aminokyseliny lysin a minerálů
  • Konopná semínka - obsahují všech 9 esenciálních aminokyselin, omegu-3, omegu-6 a také řadu minerálů
  • Konopný protein - obsahuje jen malé množství tuku při vysokém podílu bílkovin (50%), z toho globulin představuje 65% bílkovin, zbytek tvoří albumin. Stejně jako konopné semínko obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin, omegu-3, omegu-6 a řadu minerálů
  • Maca - obsahuje 60-70% sacharidů včetně vlákniny, zanedbatelné množství tuku a 10-14% vysoce kvalitního rostlinného proteinu, složeného z 19 aminokyselin včetně 7 esenciálních, navozuje rovnováhu hormonálního systému, a je velmi vhodná při vyčerpanosti a stresu
  • Chia semínka – jsou významným zdrojem proteinů, kvalitních sacharidů a tuků, Omega-3 a Omega-6 mastných kyselin (ve vyváženém poměru 3:1), vlákniny, řady antioxidantů (4x vyšší hodnota ORAC než borůvky), obsahují 8 základních aminokyselin, tělem snadno využitelný vápník (6x víc vápníku než v mléce), vysoký obsah vitamínu E, železo, zinek, draslík, magnesium, fosfor a další cenné živiny v čisté a přirozené formě
  • Olivy - bohaté na obsah aminokyselin a antioxidantů, vápník, železo a měd
  • Dýňová semínka – bohatý zdroj zinku a aminokyseliny Cucurbitin
  • Mandle - obsahují vysoký podíl nenasycených mastných kyselin a hořčíku
  • Para ořechy - bohatý zdroj minerálu selenu (1917mcg/100g), který funguje v organizmu jako antioxidant
  • Piniové oříšky
  • Klíčky a naklíčené potraviny
  • Zelené potraviny - tmavě zelená listová zelenina
  • Včelí pyl a propolis
  • Durian
  • Proteinové směsi

 

 

ZjI2Yj