Jedlé květy a divoký plevel na RAW talíři aneb co vše se dá v přírodě sníst. :)
Do RAW jídelníčku zařazujeme plevel i jedlé květy moc rádi. Přidáváme je smoothies, pomazánek a děláme z nich pesto. Divoké byliny obsahuji vše, aby jste byli zdraví a udrželi se ve skvělé kondici. Jsou výborným zdrojem zejména vápníku a hořčíku, mají vysoký obsah organických minerálů, vitamínů a kvalitních aminokyselin. Navíc jsou alkalické (zásadotvorné), což je velmi důležité pro acidobazickou rovnováhu těla.
Takže, co vlastně můžeme v přírodě sezobnout?
- lichořeřišnice, bršlice, šrucha, řebříček, kopřiva, česnáček, listy jahodníku, jitrocel, merlík, svízel, hluchavka, ptačinec, ibišek, fialka, karafiát, růže, maceška, pampeliška (komplet celá rostlina včetně kořenů), šeřík, sedmikráska, brutnák, heřmánek, lebeda, begónie, hořčice, měsíček, chryzantéma, šafrán, čekanka, koriandr, kopr, květy citrusových plodů, květy dýně a prvosenky, artyčok, fenykl, gladiol, denivky, libeček, máta, meduňka, modřenec, bazalka, majoránka, oregáno, pelargonie, květy černého bezu, rozmarýn, saturejka, tymián, aksamitník, bergamot, medvědí česnek, popenec, petržel, kostival, květ macešky, levandule, květy jabloní a dalších ovocných stromů, bergamot, mléč, yucca, mladé listy lípy. Výčet určitě není úplný - pokud víte o dalších druzích jedlých květů a plevelů, budu ráda, když mi dáte vědět. ;) Děkuji.
A ještě přidávám recept na božské pesto z bršlice a medvědího česneku. :)
Květy lichořeřišnice přímo miluji - zde s banány a mákem