Rawsuperfood Cz

 

 

Sledujte naše novinky na Twitteru:

 

 

 

 

 

 

 


» Svačinky - chipsy, hranolky

Chipsy z červené řepy

 

Řepu nastrouhejte na struhadle a naložte do nálevu (smíchejte všechny ingredience). Po 15 minutách promíchejte a nechte ještě 15 minut marinovat. Poté plátky usušte v dehydrátoru do křupava (trvá cca 24 hodin).

Tip: Nálev je vhodný i na mrkev, petržel či pastiňák.:)


 

Kapustové chipsy

 

  • 2 menší kapusty

  • 3/4 šálku světlého tahini (raw)

  • 1/4 šálku Tamari

  • 1/4 šálku nepasterizovaného jablečného octa

  • 1/4 šálku vody
  • 2-3 stroužky česneku

  • šťáva z jednoho malého citrónu

Vše rozmixujte najemno a "vmasírujte" do natrhaných kapustových listů (bez hlavního kmínku). Pak usušte v dehydrátoru do křupava (cca 6-8 hodin).

Tip: Listy kapusty nechte klidně větší - sušením se hodně smrsknou.

 

 

Cuketové chipsy

 

  • 3 menší cukety

  • 1/4 šálku Tamari

  • 1/4 šálku nepasterizovaného jablečného octa

  • 1/4 šálku vody
  • 2-3 stroužky česneku

  • šťáva z jednoho malého citrónu

Cukety nakrájíme na rovnoměrné plátky nebo nastrouháme na struhadle a naložíme na chvíli do nálevu ze zbývajících ingrediencí. Poté plátky usušte v dehydrátoru do křupava (může trvat až 24 hodin).

 

 

Marinované žampiony I.

 

  • žampiony (celé hlavičky)

  • 0,5 šálku panenského olivového oleje

  • 2 lžíce Tamari

  • 1-2 stroužky česneku

  • čerstvé lístky rozmarýnu (množství dle chuti)

Do olivového oleje prolisujte česnek, vmíchejte Tamari a rozmarýn. Žampiony nechte ve směsi marinovat alespoň 6 hodin. Poté žampiony sušte v dehydrátoru cca 5-6 hodin.

Tip: Pokud nemáte dehydrátor, nevadí, jen žampiony nakrájejte na plátky. Místo žampionů můžete použít hlívu (sušte cca o 2 hodiny méně).

 

 

Marinované žampiony II.

 

  • 1 šálek pokrájených žampionů

  • 1 šálek jemně pokrájené cibule
  • 0,25 šálku panenského olivového oleje

  • 0,25 šálku Tamari

  • 1 lžička agávového sirupu

Žampiony a cibuli dejte do misky. Zbytek ingrediencí prošlehejte a smíchejte dohromady s žampiony a cibulí. Nechte alespoň 4 hodiny marinovat v lednici. Poté vyjměte obsah misky a nechte sušit v v troubě či dehydrátoru 3-4 hodiny.

 


'Hranolky'

 

Sladké brambory očistěte a nakrájejte na hranolky. Z oleje, soli a Tamari připravte marinádu a v ní hranolky nechte 15 minut odpočívat. Pak hranolky sušte v dehydrátoru (cca 6 hodin).

Tip: Perfektní s RAW majonézou nebo/a RAW kečupem.;-)

 


Celerové 'hranolky'

 

Celer očistěte a nakrájejte na hranolky. Z oleje, kurkumy, soli a celerové nati připravte marinádu a v ní hranolky nechte 15 minut odpočívat. Pak hranolky sušte v dehydrátoru (cca 6 hodin).

Tip: Dá se použít i kedlubna nebo bílá ředkev (daikon) a místo sušené celerové nati sladké paprika nebo curry koření. Mňam!:)


 

Marinovaná brokolice

 

  • 4 šálky růžiček brokolice

  • 1/2 šálku panenského olivového oleje

  • 1/3 šálku čerstvého oregana

  • 1/3 šálku čerstvé bazalky

  • 1/4 šálku šťávy z citrónu

  • 1-2 stroužky česneku

  • špetka Himálajské soli

Do olivového oleje prolisujte česnek, vmíchejte citrónovou štávu, bazalku, oregano a sůl (pokud nemáte čerstvé bylinky, mlžete použít provensálské koření). Brokolici nechte ve směsi marinovat alespoň 12 hodin. Poté brokolici sušte v dehydrátoru cca 2-3 hodiny. Delikatesa!

Tip: Můžete vyzkoušet přidat ještě do marinovací směsi půl lžičky sladké papriky anebo pokud to máte rádi "horké", tak chilli.:)

 

 

Zeleninové wrapy

 

  • 1 římský salát

  • 1 avokádo

  • 1 červená paprika

  • 4-5 rajčat

Do rozmačkaného avokáda vmíchejte nakrájenou papriku a nakrájená rajčátka. Potřete listy salátu a zabalte. Hotovo! :)

 

 

Esejský chléb

 

  • 1 sáček obilí kamut

 

Nejvíc mi chutná esejský chlebík z kamutu, ale dá se dělat i ze pšenice, žita, jednozrnky, pohanky... Kamut zalijte v misce vodou a nechte alespoň 24 hodin máčet. Vodu po 12 hodinách vždy slijte a vyměňte. Po 24 hodinách již do vody nedávejte a nechte obilí jeden den klíčit, stačí jen několikrát za den v sítku propláchnout. Po dvou dnech tedy obilí nahrubo pomixujte do konzistence těsta. Poté můžete, ale nemusíte :), přidat špetku Himálajské nebo mořské soli a trochu zeleniny, např. cuketu, mrkev, papriku, jarní cibulku, pórek, olivy, sušená rajčata... Vytvořte placky a nechte sušit v dehydrátoru nebo na sluníčku. Nepřesušte, placky by měly zůstat vevnitř vhlké.

 

 

'Slanina'

 

  • 1 větší lilek

  • 0,25 šálku vody
  • 0,25 šálku panenského olivového oleje

  • lžíce Tamari

  • 1 lžička sladké papriky

Lilek oloupejte (slupku vyhoďte obsahuje jedovatý solanin) a škrabkou na brambory udělejte plátky, které nechte cca 4 hodiny odpočívat v marinádě v lednici (po 2 hodinách promíchejte). Poté nechte sušit v troubě či dehydrátoru cca 12 hodin (do křupava). Efektní!:)

 

 

Chipsy ze sladkých brambor

 

Před kuchyňskou úpravou je dokonale pod vodou očistíme kartáčkem, nebo oloupeme. Pak brambory nastrouhejte na struhadle a naložte do nálevu (smíchejte všechny ingredience) alespoň na 3 hodiny, ale můžete i déle. Poté plátky usušte v dehydrátoru do křupava.:)

 

 

 

Plněné papriky se slaninou

 



NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Teplota pri suseni Lucia 14.12.2013 15:24
img img Re: Teplota pri suseni Milada 08.07.2014 17:17
img img Re: Teplota pri suseni Dita Křížková 14.12.2013 18:19

 

MjlhZmE5