Sýr z Irského mechu s kurkumou a tymiánem
-
150g kešu
- 3 lžíce citrónové šťávy
- 50g Irského mechu
- lžíce lahůdkového droždí
- lžíce čerstvého tymiánu
- lžička kurkumy
- půl lžičky pepře
- malá lžička himálajské soli
- cca 150ml vody
Kešu namočte alespoň na 6 hodin do vody, poté slijte a propláchněte pod tekoucí vodou. Irský mech namočte do vlažné vody a nechte alespoň po dobu dvou hodin bobtnat, klidně přes noc. Poté řasu řádně properte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Následně rozmixujte řasu v mixéru na konzistenci želatinové hladké pasty, přidejte předem namočené kešu a všechny ingredience promixujte. Vodu přilévejte dle potřeby (hmota musí zůstat jako želé). Přendejte směs do 2 menších kulatých misek a nechte vychladit 2 hodiny v lednici. Poté na misky položte talířek, otočte je vzhůru a vypadne "sýr", který můžete posypat kořením (třeba barevným pepřem) dle Vaší chuti. :)
Sýr z Irského mechu s paprikou
-
150g kešu
- 3 lžíce citrónové šťávy
- 50g Irského mechu
- lžíce lahůdkového droždí
- menší čerstvá červená paprika
- lžička sladké papriky
- 30 kuliček červeného pepře
- malá lžička himálajské soli
- cca 150ml vody
Kešu namočte alespoň na 6 hodin do vody, poté slijte a propláchněte pod tekoucí vodou. Irský mech namočte do vlažné vody a nechte alespoň po dobu dvou hodin bobtnat, klidně přes noc. Poté řasu řádně properte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Následně rozmixujte řasu v mixéru na konzistenci želatinové hladké pasty, přidejte předem namočené kešu a všechny ingredience (vyjma červeného pepře a papriky) promixujte. Vodu přilévejte dle potřeby (hmota musí zůstat jako želé). Do promixované směsi přimixujeme červenou papriku (nahrubo) a vmícháme kuličky červeného pepře. Poté přendejte směs do 2 menších kulatých misek a nechte vychladit 2 hodiny v lednici. Poté na misky položte talířek, otočte je vzhůru a vypadne "sýr". Chutná skvěle! :)
Sýr z Irského mechu s bazalkou a sušenými rajčaty
-
150g kešu
- 3 lžíce citrónové šťávy
- 50g Irského mechu
- lžíce lahůdkového droždí
- lžíce čerstvé bazalky nebo 2 lžičky provensálského koření
- 80g sušených rajčat
- dle potřeby himálajskou sůl
- cca 150ml vody
Kešu namočte alespoň na 6 hodin do vody, poté slijte a propláchněte pod tekoucí vodou. Sušená rajčata namočte na 2 hodiny do vody, poté slijte. Irský mech namočte do vlažné vody a nechte alespoň po dobu dvou hodin bobtnat, klidně přes noc. Poté řasu řádně properte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Následně rozmixujte řasu v mixéru na konzistenci želatinové hladké pasty, přidejte předem namočené kešu a všechny ingredience promixujte. Vodu přilévejte dle potřeby (hmota musí zůstat jako želé). Poté přendejte směs do 2 menších kulatých misek a nechte vychladit 2 hodiny v lednici. Poté na misky položte talířek, otočte je vzhůru a vypadne "sýr". Vynikající sýr servírujeme s krekry nebo/a zeleninou! :)