CHIA – nejen pro sportovce
Chia (čteno čia) jsou drobnými semínky rostliny jménem Šalvěj hispánská (Salvia Hispanica), pocházející ze zemí Jižní a Střední Ameriky, kde se pěstují již přes 4 000 let a kde má optimální podmínky k růstu - nelze pěstovat kdekoliv, je na pěstování velmi náročná a proto jsou její semínka vzácnější a nejsou doteď příliš rozšířená. Chia semínka jsou pro svou výživnou hodnotu a vysoce hydrofilní vlastnosti (schopnost vázat na sebe vodu) nazývána potravinou běžců. Tyto hydrofilní vlastnosti Chia semínek pomáhají zajistit organismu vyšší vnitřní hydrataci, což je důležité nejen pro sportovní výkon, ale i pro udržení fyzického zdraví jako takového.
Chia semínka jsou významným zdrojem proteinů (20%), kvalitních sacharidů a tuků. Jsou dokonalým rostlinným zdrojem Omega-3 mastných kyselin (téměř 21%) a Omega-6 mastných kyselin (ve vyváženém poměru 3:1), a v neposlední řadě zdrojem vlákniny (obsahují až 34g ve 100g). Obsahují řadu antioxidantů (4x vyšší hodnota ORAC než borůvky), obsahují 8 základních aminokyselin, tělem snadno využitelný vápník (6x víc vápníku než v mléce), vysoký obsah vitamínu E, železo, zinek, draslík, magnesium, fosfor a další cenné živiny v čisté a přirozené formě.
Semínka po namočení do tekutiny (vody, džusu, jogurtu) vytvoří během několika málo minut jemný a lehce stravitelný gel. Jeden díl semínek dokáže zvětšit svůj objem až 12x. Tento gel má pak v lidském těle úžasnou schopnost snižovat hladinu krevního cukru (napomáhá prodlužovat proces přeměny zkonzumovaných cukrů na glukózu, nedochází k tak rapidnímu zvýšení krevního cukru a nedostavuje se tak silný pocit hladu při následném poklesu krevního cukru), což je důležité především pro diabetiky, sportovce, osoby na dietním režimu, ale stejně tak pro širokou veřejnost. Chia semínka jsou vhodnou součástí jídelníčku osob s onemocněním srdce, krevního oběhu nebo zvýšeným LDL cholesterolem. Hydrofilní vlastnosti Chia semínek jsou důležité zejména v případě zvýšeného pocení, ať už během výkonu sportu, fyzicky náročné práce či psychického vypětí, kdy dochází ke ztrátám tekutin a minerálů. Konzumace Chia semínek přispívá k vnitřní hydrataci těla a tím mnohdy i k lepšímu zvládnutí fyzického výkonu.
Chia semínka nejsou tvrdá na skus, je tedy možné je jíst samostatně (rozžvýkat v ústech), přidat je do smoothie/jogurtu/polévky/kaše/omáčky/náplní/na zahuštění pokrmu (neovlivňují chuť pokrmů) nebo je můžeme využít při pečení, kdy zjemňují konzistenci těsta a dodávají mu vláčnost - gel ze semínek dokáže nahradit vejce. Navíc jsou bez lepku. Chia semínka naleznete v kategorii "SUPERFOODS RAW BIO" a "OŘECHY a SEMÍNKA RAW BIO".