LUCUMA – zlato Inků
Lucuma je exotické ovoce pocházející z oblastí suchých údolí Andského pobřeží v Peru, kde roste ve výšce 1000 – 2400 m.n.m. Bylo známo jako „zlato Inků“, neboť jej skutečně vyvažovali zlatem. Lucuma se postupem času rozšířila i do Ekvádoru a Chile. Plody Lucumy mají široké zastoupení živin, zejména vysoký obsah beta-karotenu, vitamínu B3, uhlohydrátů, vlákniny, vitamínů a minerálů, především draslíku, železa, vápníku, hořčíku, fosforu a dalších živin v přirozeném stavu. State University of New Jersey provedla výzkum plodů Lucumy, a upozornila na významné protizánětlivé účinky plodů Lucumy na léčení ran a buněčné regenerace, a rovněž vyzdvihla význam Lucumy v boji proti předčasnému stárnutí.
Lucuma slouží i jako zdravé a čistě přírodní sladidlo s obsahem vlákniny. Chutí mírně připomíná vanilkovou zmrzlinu ochucenou javorovým sirupem, proto má ideální použití při vytváření dezertů, zmrzliny, ovocných koktejlech, obilných kaších a cereáliích. Je výborným doplňkem jídelníčku nejen pro osoby vyznávající aktivní a zdravý životní styl, ale i pro jedince na dietním režimu či diabetiky. Lucuma je velmi všestrannou, zdravou a chutnou potravinou, skvělou volbou pro širokou veřejnost včetně malých dětí. Prášek z Lucumy neobsahuje lepek, ani žádné přidané látky, rafinovaný cukr, umělá sladidla, barviva, konzervanty či jiné syntetické deriváty.
Při přípravě nápojů pouze z čisté vody nebo mléka není Lucuma při míchání příliš rozpustná, protože obsahuje přirozené množství zdravé nerozpustné vlákniny (jež nám v dnešní potravě tolik chybí a kterou pro správné trávení nezbytně potřebujeme), proto je vhodné ji rozmixovat nebo prohnat šejkrem. Tento kvalitní produkt naleznete v kategorii "SUPERFOODS RAW BIO" a "OCHUCOVADLA RAW BIO".