'Holandská' omáčka na chřest
-
zelený nebo bílý chřest
-
1/2 šálku mandlového másla (RAW)
- 1/2 šálku vody
- 1/4 šálku panenského olivového oleje
- šťáva z jednoho citrónu
- 2-3 lžíce Tamari nebo špetka Himálajské soli
- 1/4 lžičky kurkumy
- špetka chilli
Chřest je velmi chutný syrový, zvlášť pokud je mladý. Jen ho omyjte, odřízněte spodek stonku a můžete servírovat.:) Pokud jsou stonky silnější, mohou být dřevnaté (zvlášť u bílého chřestu), pak postačí když zhruba 1/3 odspoda oškrábete škrabkou na brambory. Omáčku udělejte rozmixováním všech ingrediencí na jemno, do krémovita. Vodu přidejte podle toho, jak hustou omáčku chcete mít.
Tip: Pokud budete mít možnost, vyberte si zelený chřest - je jemnější a chutí připomíná mladý hrášek.;)