Dýňové mléko
-
1 šálek (ne)loupaných dýňových semínek
- 3 šálky vody
Dýně (obzvlášť Hokkaidó) miluji. Připravuji z nich polévku i sladké řezy. Semínka je mi líto vyhodit (obsahují cenné minerály a hlavně zinek), tak z nich připravuji luxusní nazelenalé mléko. :)
Pokud máte semínka již loupaná, pak je namočte přes noc, ráno vodu slijte a propláchněte v sítku. Vložte je do mixéru s potřebným množství vody a umixujte. Vodu volte dle toho, zda chcete mít mléko hustší konzistence anebo řidší. Umixovaný nápoj poté přefiltrujte přes sítko, plátýnko nebo sáček na toto určený.
Pakliže máte semínka nevyloupaná (z čerstvě vydlabané dýně), pak je omyjte a propláchněte v sítku. Vložte do mixéru s potřebným množství vody a umixujte. Následně přefiltrujte. Hotovo!
Pokud chcete mít mléko sladší, můžete přidat lžičku dobrého přírodního sladidla. Do hotového mléka pak ještě můžete rozmixovat banán, ananas, jahody, přidat vanilku, lucumu, nepražené kakao, karob... a máte další chutné varianty. :)
Dýňové mléko vytuněné super směsí Reishi Latté :)