Pohanková pomazánka
-
200g pohanky (předem namočené přes noc anebo naklíčené)
-
1 lžíce loupaného konopného semínka
-
šťáva z půlky citrónu
- 2 lžíce panenského olivového oleje
- 20 půlek sušených rajčat (předem namočené asi 30 minut)
- 15 lístků čerstvé bazalky
- 1/2 čerstvého pórku
- 2 stroužky česneku
- špetka Himálajské soli
Vše rozmixujte najemno (vyjma pórku) a přilijte i trochu vody z namočených rajčat. Do hotové pomazánky vmíchejte jemně nakrájený pórek. Výborná se zeleninou!:)
Chřestová pomazánka
-
300g zeleného chřestu
-
2 lžíce světlého tahini (raw)
-
šťáva z půlky citrónu
- 1 avokádo
- 5 cherry rajčat
- špetka Himálajské soli
Vše rozmixujte najemno. Ozdobte hlavičkami chřestu a posypte vločkami mořské řasy Dulse.
Tip: Dokonalá pomazánka k nepečeným plackám.:)
Cuketový hummus
-
300g cukety
-
2 lžíce světlého tahini (raw)
-
1 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce kopru nebo stroužek česneku
- špetka Himálajské soli
Cuketu oloupejte a rozmixujte najemno. Přidejte tahini, citrónovou šťávu a promixujte. Vmíchejte kopr.
Tip: Dokonalý k nepečeným plackám.:)
Curry pomazánka
-
1 hrnek suché cizrny
-
3 lžíce světlého tahini (raw)
- 2 lžičky římského kmínu
-
šťáva z jednoho citrónu
- 3 lžíce Tamari
- 1 lžíce sladkého curry
-
špetka Himálajské soli
- 1 lžička sladké papriky
- 1 paprička jalapeňo
- voda dle potřeby
Cizrnu namočíme minimálně 12 hodin dopředu, čímž nám změkne a dá se umixovat. Vodu během namáčení po 6-8 hodinách vyměníme. Cizrnu pořádně propláchneme a dáme do mixéru nebo robotu. Všechny ingredience pomixujeme najemno. Ozdobíme natí petržele. Pomazánka s papričkou jalapeňo je jemně pikantní. Pokud máte rádi pálivá jídla, přidejte na papričkách.:) Vodu přidávejte podle toho, jak hustou pomazánku chcete mít.
Tip: Perfektně se hodí jako náplň do syrových žampionů nebo rajčátek.
Pomazánka s cuketou a rozmarýnem
-
300g cukety
-
150g slunečnicového semínka nebo slunečnicového másla
-
2-3 polévkové lžíce Tamari
-
4 stroužky česneku
-
šťáva z jednoho malého citrónu
-
hrstka čerstvých rozmarýnových lístků
Wakame (Kombu) rozlámejte a namočte asi na půl hodiny do Tamari. Vše pak rozmixujte najemno.
Tip: Chutná výborně k nepečeným plackám nebo na syrových žampionech. Můžete přidat i chilli papričku.;)
Hummus (cizrnová pomazánka)
-
2 hrnky naklíčené cizrny
-
0,5 hrnku světlého tahini (raw)
-
2 lžičky extra panenského olivového oleje
- 2 lžičky římského kmínu
- 2 polévkové lžíce Tamari
-
šťáva z jednoho citrónu
-
3-4 stroužky česneku
-
špetka Himálajské soli
- voda dle potřeby
Vše pomixujeme najemno. Ozdobíme natí petržele.
Tip: Můžete si udělat i pikantní variantu tím, že přidáte 1 malou chilli papričku.
Guacamole
-
2 avokáda
-
2 rajčata
-
hrst koriandru
-
šťáva z půlky citrónu
-
špetka Himálajské soli
Avokádo rozmačkáme vidličkou. Rajčata nakrájíme na malé kousky. Otrháme lístky koriandru. Vše promícháme v míse vidličkou, přidáme citrónovou šťávu a sůl. Delikatesa!
Slunečnicová pomazánka
-
150 g slunečnicových semen nebo slunečnicového másla (raw)
-
2 polévkové lžíce světlého tahini (raw)
-
půl paličky česneku
-
půl menšího citronu
-
hrstka petrželové nati
- 2 polévkové lžíce Tamari
-
špetka Himálajské soli
-
3 polévkové lžíce panenského olivového oleje
-
na ozdobu několik nepasterovaných černých oliv, třeba s bylinkami
- voda dle potřeby
Slunečnicová semínka necháme alespoň 6 hodin nasáknout vodu. Poté vodu slijeme, semínka propláchneme a rozmixujeme na kaši spolu s avokádem a česnekem. Přidáme olivový olej, tahini, vymačkanou šťávu z citrónu, najemno nasekanou petrželku, sůl a případně i olivy. Vše dobře promícháme. Vodu přidávejte podle toho, jak hustou pomazánku chcete mít.
Tip: Můžeme servírovat s řapíkatým celerem, mrkví, paprikou žampiony…, dle vlastní fantazie a chuti.
Středomořský hummus
-
1 hrnek suché cizrny
-
2 lžíce světlého tahini (raw)
-
2 lžičky panenského olivového oleje
- 2 lžičky římského kmínu
-
šťáva z jednoho citrónu
- 2 polévkové lžíce Tamari
-
3-4 stroužky česneku
- 10 (půlek) sušených rajčat
-
špetka Himálajské soli
- voda dle potřeby
Cizrnu namočíme minimálně 12 hodin dopředu, čímž nám změkne a dá se umixovat. Vodu během namáčení po 6-8 hodinách vyměníme. Cizrnu pořádně propláchneme a dáme do mixéru nebo robotu. Všechny ingredience pomixujeme najemno. Vodu přidávejte podle toho, jak hustou pomazánku chcete mít. Ozdobíme natí petržele nebo koriandru.
Tip: Z cukety uděláme škrabkou na mrkev podélně plátky, namažeme tímto hummusem a stočíme. Můžeme spíchnout ozdobným párátkem nebo nechat stočené jen tak - šneci drží sami.
Pomazánka z vlašských ořechů se sušenými rajčaty
-
1 hrnek ořechů (250g) - lze použít i pekanové ořechy
-
6 větších žampionů
-
8 (půlek) sušených rajčat
- 1 tyčka řapíkatého celeru
-
šťáva z jednoho citrónu
- 2 polévkové lžíce Tamari
- 2 polévkové lžíce panenského olivového oleje
-
špetka pepře
-
špetka Himálajské soli
- voda dle potřeby
Ořechy namočíme dopředu přes noc, rajčata také, zhruba na 20 minut před přípravou pomazánky. Ořechy pořádně propláchneme a dáme do mixéru nebo robotu. Z rajčat vodu nevylíváme, ale použijeme ji do pomazánky. Všechny ingredience pomixujeme najemno. Vodu přidávejte podle toho, jak hustou pomazánku chcete mít. Ozdobíme zelenou natí nebo klíčky.
Pomazánka z dýňových semínek
-
200g dýňových semínek
-
3 stroužky česneku
-
šťáva z 1 menšího citronu
-
lžička římského kmínu
- 2 polévkové lžíce Tamari
- 1-2 polévkové lžíce mořských řas (Nori, Dulse)
- 1 chilli paprička
-
špetka Himálajské soli
- voda dle potřeby
Dýňová semínka necháme alespoň 6 hodin nasáknout vodu. Poté vodu slijeme, semínka propláchneme a rozmixujeme na kaši spolu s dalšími ingrediencemi. Vodu přidávejte podle toho, jak hustou pomazánku chcete mít.
Krémový konopný dip
-
2 cukety střední velikosti
- půl šálku loupaných konopných semínek
-
hrst čerstvého koriandru
- hrst čerstvého kopru
-
1 lžička římského kmínu
-
1-2 stroužky česneku
-
šťáva z jednoho malého citrónu
-
špetka Himálajské soli
- špetka pepře
Vše rozmixujte najemno. Servírujte s nepečenými plackami nebo použijte jako zálivku na salát.
Pomazánka s medvědím česnekem
-
200g dýňových semínek
-
velký svazek čerstvého medvědího česneku
-
2-3 polévkové lžíce Tamari
-
2-3 stroužky česneku
-
šťáva z jednoho malého citrónu
-
2 lžíce nepasterizovaného jablečného octa
- voda dle potřeby
Vše rozmixujte najemno. Vodu přidávejte podle toho, jak hustou pomazánku chcete mít.
Tip: Do základu pomazánky můžete rozmixovat ještě žampiony (anebo využít zbylé nožičky). Pomazánka se tak množstevně nastaví a zároveň se odlehčí.
Hummus z červené řepy
-
2 větší bulvy červené řepy
-
4 lžíce světlého tahini (raw)
-
2 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžíce panenského olivového oleje
- 2-3 stroužky česneku
- lžička římského kmínu
- špetka Himálajské soli
Červenou řepu oloupejte a rozmixujte nahrubo. Přidejte ostatní ingredience a promixujte. Dokonalý k nepečeným plackám.:)
Dýňovo-pohanková pomazánka
-
350g dýně (máslové nebo Hokkaidó)
-
300g pohanky (předem namočené přes noc anebo naklíčené)
-
3 lžíce loupaného konopného semínka
-
šťáva z jednoho citrónu
- 5x5cm Wakame nebo Kombu (předem namočené)
- 2 lžíce Dulse
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce římského kmínu
- špetka Himálajské soli
Mořské řasy Wakame/Kombu rozlámeme na menší kousky, opláchneme vodou a namočíme na cca 20 minut do vody. Pak vše rozmixujeme najemno i s vodou z namočených řas. Do hotové pomazánky můžete vmíchat ještě jemně nakrájenou kudrnkovou petržel.:)
Dýňová pomazánka s kurkumou
-
350g dýně Hokkaidó
-
200g slunečnice (předem namočené přes noc anebo naklíčené)
-
šťáva z jednoho citrónu
- 5x5cm Wakame nebo Kombu (předem namočené)
- 2 lžíce Nori
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce rozmarýnu
- 1 lžíce římského kmínu
- 1 lžička kurkumy
- špetka Himálajské soli
Mořské řasy Wakame/Kombu rozlámeme na menší kousky, opláchneme vodou a namočíme na cca 20 minut do vody. Pak vše rozmixujeme najemno i s vodou z namočených řas. Vynikající!:)
Česneková pomazánka
-
200g slunečnice (předem namočené přes noc anebo naklíčené)
-
šťáva z jednoho citrónu
- 5-6 stroužků česneku
- špetka Himálajské soli
Vše rozmixujeme najemno, přidáme vodu dle potřeby. Hotovo!:)
Hlívová pomazánka
-
150g slunečnice (předem namočené přes noc anebo naklíčené)
- 150g čerstvé hlívy
- svazek čerstvé bazalky
-
šťáva z půlky citrónu
- 2 stroužky česneku
- 10 půlek sušených rajčat
- 2-3 lžíce Tamari
- špetka Himálajské soli
Vše rozmixujeme najemno, přidáme vodu dle potřeby. Hotovo. Výborné!:)
Baba Ganoush
-
1 větší lilek
- 3 lžíce světlého tahini (RAW)
- šťáva z půlky citrónu
- 1 lžíce panenského olivového oleje
- 2-3 stroužky česneku
- špetka Himálajské soli
Lilek oloupejte, nakrájejte na kousky a nechte zmrznout (přes noc). Ráno jej nechte rozmrazit a pak již vše rozmixujeme najemno, případně přidáme trochu vody. Výborné s RAW olivami. :)