Borůvkový 'cheesecake'
Korpus dortu:
- 2 šálky loupaných mandlí nebo naklíčené pohanky
- 6 datlí Medjool
- špetka Himálajské soli
V robotu nebo mixéru se silným výkonem rozsekejte ořechy a sůl najemno. Pak přidejte odpeckované datle a opět spusťte na chvíli robot, aby se hmota promísila. Hmotu pak vyjměte a natlačte do kulaté formy vymazané kokosovým olejem a dejte do lednice chladit.
Náplň:
-
3 šálky kešu ořechů (namočených přes noc)
- 1/3 šálku agávového sirupu
- 3 lžíce vody
- šťáva z jednoho velkého citrónu
- 2 šálky borůvek (cca 0,5kg) + borůvky na závěrečné zdobení dortu
-
špetka vanilky
-
1/2 šálku rozpuštěného panenského kokosového oleje
V robotu nebo mixéru se silným výkonem rozsekejte kešu nahrubo. Přidejte agávový sirup, vodu, citrónovou šťávu, kokosový olej a vanilku a rozmixujte vše najemno - špachtlí průběžně shrnujte hmotu ze stran robotu tak, aby nezůstaly žádné hrubé kousky. Když je hmota promixovaná, rozdělte ji na 2 porce. Jednu dávku nalijte rovnou na korpus a dejte zchladit do lednice. Do druhé přidejte borůvky a promixujte. Hmotu pak přelijte na povrch korpusu jako druhou vrstvu, jen počkejte alespoň 20 minut, aby ztuhla ta první. Dort ozdobte a nechte před podáváním cca 4 hodiny v ledničce vychladit. Hotovo!:)