Rawsuperfood Cz

 

 

Sledujte naše novinky na Twitteru:

 

 

 

 

 

 

 


» Dipy, hořčice, kečup, pesto

Tapenáda I.

 

  • 2 hrnky naklíčené cizrny

  • 0,5 hrnku najemno pokrájené petržele

  • 2 červené papriky

  • 150g nepasterovaných černých oliv bez pecky
  • šťáva z jednoho-dvou citrónů

  • špetka Himálajské či mořské soli

  • voda dle potřeby

Asi tak 10-15 kusů oliv si odložíme stranou. Vyjma petržele a odložených oliv, pomixujeme vše najemno. Nakonec vmícháme zbylé olivy a petržel.

 

 

Harissa

 

  • 4 červené čerstvé chilli papričky

  • 4-5 stroužků česneku

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 sušené chilli papričky
  • 1 lžička papriky
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička koriandru

Vše umixujete na pastu. Hotovo!:)

 

 

Kečup

 

Vše rozmixujte najemno.

 

 

Mexický dip

 

Sušená rajčata namočte do misky s vodou alespoň jednu hodinu předem. Poté je bez vody (vodu můžete uschovat a použít při přípravě polévky či pomazánky) rozmixujte spolu s dalšími ingrediencemi najemno. Dokonalý k nepečeným plackám.:)

 

 

Hořčice

 

  • 1/4 šálku světlých hořčičných semínek

  • 1/4 šálku tmavých hořčičných semínek
  • 1/2 šálku nepasterizovaného jablečného octa
  • cca 1/4 šálku vody (dle potřeby)

Semínka hořčice namočte na 2 dny v jablečném octu a vodě tak, aby byli semínka pod vodou. Pak je smíchejte s ostatními ingrediencemi a umixujte. Hořčice je pikantní a pěkně prohřeje! :)

Tip: Pokud máte raději hořčici jemnou, přidejte k základu 100-150g předem namočených kešu oříšků.

 

 

Majonéza

 

  • šálek kešu ořechů (namočené předem alespoň 2 hodiny)

  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžičky lahůdkového droždí
  • 2 datle Medjool
  • špetka Himálajské či mořské soli
  • 5-6 lžic vody (dle potřeby)

Vše rozmixujte najemno.

Tip: Výborná je i pikantní verze, kterou vytvoříte tak, že přidáte k základu 1/2 lžičky chilli koření nebo 1 čerstvou chilli papričku.:)

 


Tapenáda II.

 

  • napěchovaný šálek kapusty

  • 150g nepasterovaných černých oliv bez pecky
  • olivový olej

  • špetka Himálajské soli

  • 1 stroužek česneku nebo chilli paprička

Olivy zalijeme přes noc olivovým olejem, aby se nasákly. Poté vše pomixujeme najemno. Vynikající s krekry!:)

 

 

Wasabi

 

  • půl šálku slunečnicových semínek (předem namočených nebo naklíčených)

  • půl šálku špenátu
  • křen (cca 7-8cm)
  • šťáva z půlky citrónu
  • špetka Himálajské soli
  • 5-6 lžic vody (dle potřeby)

Vše rozmixujte najemno. Veeelmi pikantní!;)

 


Tatarská omáčka

 

  • menší šálek kešu ořechů (namočené předem alespoň 2 hodiny) nebo kešu másla (RAW)

  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce nepasterizovaného jablečného octa
  • 2 jarní cibulky (pokrájené najemno)
  • špetka Himálajské soli
  • 5-6 lžic vody (dle potřeby)

Vyjma cibulky rozmixujte vše najemno. Vmíchejte pokrájenou cibulku. Hotovo!:)

 

 

Mrkvovo-koprový dip

 

  • 1 šálky pokrájené mrkve

  • 3 lžíce čerstvého pokrájeného kopru
  • 1/4 šálku vody

  • šťáva z jednoho citrónu

  • 2 lžíce másla z vlašských ořechů (raw)
  • špetka Himálajské soli

 

Vyjma kopru, vše rozmixujte v mixéru nebo robotu najemno. Vmíchejte kopr. Hotový dip posypeme pokrájenou jarní cibulkou a loupaným konopným semínkem. Velmi chutné zejména k nepečeným semínkovým plackám a rajčatům.:)

 


Pesto z medvědího česneku

 

  • 500g medvědího česneku

  • 380-400ml panenského olivového oleje

  • 180-200g Himálajské či mořské soli

 

Vše pomixujeme, přendáme do uzavíratelné sklenice a uchováváme v ledničce (kde takto vydrží až 1 rok). Jako obměnu můžeme do pesta nahrubo přimixovat piniové či vlašské oříšky, olivy nebo chilli koření. :)

 

 

Wasabi

 

ZmNjY