Čokoládovo-pomerančová superzmrzlina
-
1 šálek oříšků (mandle, kešu, pekanové anebo para - předem namočené)
-
5 datlí Medjool (předem namočené alespoň 5 hodin)
- cca 1/2 šálku ořechového mléka (případně vody z datlí)
- 1/4 šálku nepraženého kakaa
- 1 lžíce pomerančové kůry
- 1 lžíce Macy
- pár zrnek Himálajské soli
V mixéru se silným výkonem rozmixujte datle a oříšky najemno. Poté přidejte zbytek ingrediencí a mixujte až dostanete krémovou konzistenci. Přendejte do misky a nechte v mrazáku zmrznout. Úžasně smetanová...:)
Banánová zmrzlina
Super rychlá, super zdravá!
4 hodně zralé banány (s hnědými tečkami) pokrájejte na kolečka a nechte v mrazáku zcela zmrznout. Poté v mixéru se silným výkonem rozmixujte banány najemno. Zmrzlina je úžasná již teď. Ale pokud chcete experimentovat, můžete přidat 3-4 lžíce mandlového másla (zmrzlina bude pak ještě víc krémovější) a pak pokračovat a přidat např. vrchovatou lžíci Lucumy, Baobabu či mladého ječmenu, nebo ovoce jako např. jahody a vanilku, jahody a mátu, maliny a citrónovou kůru, třešně a raw čokoládu, pomeranč a nepražené kakao, meruňky a skořici, broskve a kardamon s vanilkou... Experimentujte, nemůžete udělat chybu.:)
Citrónová zmrzlina s chilli
-
1 šálek strouhaného kokosu
- 2 šálky teplé vody (do 45°C)
- 1/4 šálku citrónové šťávy
- 4 datle Medjool
- 3-4 lžíce agávového sirupu
- kůra z dvou citrónů
- 2-3 chilli papričky (bez semínek)
- špetka Himálajské soli
Pořádně rozmixujeme kokos, vodu a datle tak, aby nebyly velké kousky kokosu - chceme docílit spíš konzistenci kokosového mléka. Přidáme zbytek ingrediencí a ještě promixujeme. Hmotu nalijeme do speciálních forem na nanuky a přidáme držátko nebo do plastových formiček na led. Necháme zamrazit.
Kiwi sorbet
-
7 kiwi
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 3-4 lžíce agávového sirupu
Všechny ingredience rozmixujeme. Hmotu nalijeme do speciálních forem na nanuky a přidáme držátko nebo do plastových formiček na led. Necháme zamrazit.
Smetanová zmrzlina
-
500g vyloupaných kešu oříšků
-
1/2 šálku agávového sirupu
- 1/2 šálku Lucumy
-
špetka vanilky
- voda dle potřeby
V mixéru se silným výkonem rozmixujte kešu najemno. Poté přidejte zbytek ingrediencí a mixujte až dostanete krémovou konzistenci. Přendejte do misky a nechte v mrazáku zmrznout.
Tip: Můžete si kešu také přes noc namočit (budou lépe stravitelnější), ráno vodu slít, propláchnout a pokračovat podle receptu. Jen pak již nepřidavejte vodu.
Borůvkový puding s Acai
-
2 velké banány
-
1 vrchovatá lžička Lucumy
- 1 vrchovatá lžička Acai
- 1 lžíce Chia semínek
- hrstka borůvek
Všechny ingredience rozmixujeme a ozdobíme. Dobrota!:)
Superpuding s morušemi
-
1 polovina avokáda
-
1 šálek sušených světlých moruší
-
1 šálek borůvek
-
špetka vanilky
- 1 lžíce Chia semínek
Všechny ingredience rozmixujeme. Ozdobíme konopným semínkem, Goji, morušemi, kakaovými boby…
Čokoládový krém/puding
-
1 polovina avokáda
-
2-3 banány
-
2 lžíce nepraženého kakaa
-
3 datle Medjool
- 1 lžička sladidla (agávový sirup, kokosový cukr, xylitol…)
-
1 lžička panenského kakaového másla
-
špetka vanilky
V mixéru vše rozmixujte najemno. Na dno misky můžete ještě dát pekanové ořechy, a teprve na to krém a poté ozdobit ovocem, kakaovými boby, Goji…
Tip: Přidejte do základu pudingu ještě lžíci Chia semínek a zvýšíte tak nutriční hodnotu této lahůdky!:)
Tropické potěšení s Baobabem
-
1 velký ananas
- 1 hrnek strouhaného kokosu
-
1 vrchovatá lžíce Baobabu
- 1 lžíce panenského kokosového oleje
Všechny ingredience rozmixujeme. Vzniklý krém ozdobíme ovocem, kakaovými boby, Goji… Dáme vychladit a podáváme.
Jahodový puding s Lucumou
Všechny ingredience rozmixujeme. Ozdobíme jahodami, borůvkami, kakaovými boby, Goji…
Tip: Báječný i jako zmrzlina! Stačí nechat pár hodin v mrazáku.;)
Mango sorbet
-
1 velké mango
- šťáva ze 2 pomerančů
- 2-4 lžíce agávového sirupu (podle sladkosti/kyselosti pomerančů)
Všechny ingredience rozmixujeme. Hmotu nalijeme do misky a necháme zamrazit alespoň 6 hodin, s tím, že každé 2 hodiny promícháme. Osvěžijící a lahodné.:)
Citrónový kešu krém
-
200g kešu oříšků (namočte předem alespoň 6 hodin)
-
3-4 lžíce agávového sirupu
- šťáva z 2 větších citrónů
Vodu z kešu slijte, ořechy propláchněte pod tekoucí vodou a v mixéru se silným výkonem rozmixujte najemno. Poté přidejte zbytek ingrediencí a řádně promixujte. Osvěžující!:)
Meruňkový krém
-
3 banány
-
2 vrchovaté lžíce Lucumy
-
lžička skořice
- 1 lžíce Chia semínek
- pár zrníček Himálajské soli
Všechny ingredience rozmixujeme. Ozdobíme ovocem, Goji, morušemi, kakaovými boby…
Sváteční puding
-
1/4 šálku Chia semínek
-
1/4 šálku strouhaného kokosu
- šálek vody
-
1 lžíce Lucumy
- 1/4 šálku kešu ořechů (předem namočené alespoň 2 hod.)
- 4 datle Medjool
- 1/2 lžičky perníkového koření
- špetka vanilky
- pár zrníček Himálajské soli
Nejprve v misce smíchejte zvlášť Chia a kokos. Zbylé ingredience rozmixujeme najemno a nalijeme do misky k Chia a kokosu. Vše pořádně promícháme a necháme 20 minut odpočinout. Nalijeme do misek a ozdobíme ovocem, Goji, morušemi, kakaovými boby… Dobrota nevšední!:)
Mátová Matcha zmrzlina
-
500g kešu oříšků (předem namočených alespoň 2 hodiny)
-
1/2 šálku agávového sirupu
- 1 šálek čerstvých mátových lístků
- 2 sáčky Matcha
-
hrst nepražených kakaových bobů
V mixéru se silným výkonem rozmixujte kešu najemno. Poté přidejte zbytek ingrediencí (vyjma bobů) a mixujte až dostanete krémovou konzistenci. Vmíchejte boby, přendejte do misky a nechte v mrazáku zmrznout. Pětihvězdičková zmrzlina!:)
Karamel
-
šálek datlí Medjool
-
2 lžíce mandlového másla (RAW)
- 4 lžíce vody
- půl lžičky vanilky
- špetka Himálajské soli
V mixéru nebo robotu promixujte vše najemno (průběžně shrnujte ze stran až dostanete konzistenci karamelu). Lahodný!:)
Citrónová zmrzlina
- šťáva ze dvou citrónů
- 3 banány pokrájené na kostky (nechat zmrznout)
- 1-2 lžíce agávového sirupu
- 1 lžička citronové kůry
Ve výkonném mixéru nebo robotu promixujte nejprve banány a pak zbytek ingrediencí. Osvěžující dobrota!:)
Svěží citrónový krém
- 1 šálek (250ml) citrónové šťávy
- 3 banány pokrájené na kostky
- 2 zralá avokáda
- 4-5 lžic agávového sirupu
- 1 lžíce citronové kůry
- 3 lžíce moruší
Ve výkonném mixéru nebo robotu promixujte vše najemno a vmíchejte moruše. Velká dobrota!:)
Tip: Jako obměnu můžete udělat s limetkovou šťávou.
Čokoládovo-pomerančová superzmrzlina :)