'Holandská' omáčka na chřest
-
zelený nebo bílý chřest
-
1/2 šálku mandlového másla (RAW)
- 1/2 šálku vody
- 1/4 šálku panenského olivového oleje
- šťáva z jednoho citrónu
- 2-3 lžíce Tamari nebo špetka Himálajské soli
- 1/4 lžičky kurkumy
- špetka chilli
Chřest je velmi chutný syrový, zvlášť pokud je mladý. Jen ho omyjte, odřízněte spodek stonku a můžete servírovat.:) Pokud jsou stonky silnější, mohou být dřevnaté (zvlášť u bílého chřestu), pak postačí když zhruba 1/3 odspoda oškrábete škrabkou na brambory. Omáčku udělejte rozmixováním všech ingrediencí na jemno, do krémovita. Vodu přidejte podle toho, jak hustou omáčku chcete mít.
Tip: Pokud budete mít možnost, vyberte si zelený chřest - je jemnější a chutí připomíná mladý hrášek.
Pohankové 'nudle s mákem'
-
1 šálek naklíčené pohanky
-
1/2 šálku mletého máku
- 2-3 lžíce agávového sirupu
- 1-2 lžíce vody
Vše promíchejte a mlsejte!:)
Tip: Pokud nemáte čas na klíčení pohanky, můžete ji koupit již naklíčenou.
Rukolové pesto na špagety
-
1 napěchovaný šálek rukoly
-
1/3 šálku dýňových semínek
-
4 stroužky česneku
- 2 lžíce světlého tahini (raw)
- 3 lžíce nepasterizovaného jablečného octa
-
špetka Himálajské nebo mořské soli
-
hrst čerstvé bazalky
Vše rozmixujte v mixéru nebo robotu najemno. Velmi chutné zejména na špagety z cukety, sladkých brambor nebo kedlubny.
Tip: Toto pesto se dá použít i jako "bešamel" pro cuketové lasagne. V tom případě prokládejte vrstvy ještě rajčaty. Skvělé!
Marinara omáčka
-
5 rajčat (střední velikosti)
- 2 červené sladké papriky
-
1,5 šálku sušených rajčat (předem půl hodiny namočených)
-
0,5 šálku panenského olivového oleje
-
1 lžička čerstvé posekané bazalky
- 1 lžička čerstvého oregana
- 1 lžička čerstvého tymiánu
- 2 stroužky česneku
- 0,5 lžičky černého mletého pepře
- špetka Himálajské nebo mořské soli
- lžička agávového sirupu
Všechny ingredience rozmixujte (vyjma bylinek) najemno. Bylinky přidejte až naposledy a jen zlehka promixujte. Servírujte nejlépe cuketové/okurkové špagety nebo na špagety z mořské řasy Kelp. Špagety z cukety vyrobíte buď spiralizérem anebo škrabkou na brambory, budou pak silnější. Omáčka je jednoduchá a velmi chutná!:)
'Sýrová' omáčka na špagety
-
2 šálky kešu ořechů
- 4-5 lžic citrónové šťávy
-
1,5 šálku vody
-
2 lžíce panenského olivového oleje
-
2-3 lžičky čerstvého rozmarýnu nebo provensálského koření
- 1-2 stroužky česneku
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- špetka černého mletého pepře
- špetka Himálajské nebo mořské soli
Všechny ingredience rozmixujte najemno. Vodu přidejte dle potřeby - konzistence by měla být hutná, jakoby smetanová. Omáčka výborně chutná na špagetách z mořské řasy Kelp i na cuketových či petrželových špagetách. Špagety z cukety vyrobíte buď spiralizérem anebo škrabkou na brambory, budou pak silnější. Omáčka je jednoduchá a velmi chutná!
Pažitkové pesto
-
1 napěchovaný šálek pažitky
-
1/3 šálku vlašských ořechů nebo másla z vlašských ořechů (RAW)
-
1-2 stroužky česneku
- 2 lžíce světlého tahini (RAW)
- 3 lžíce nepasterizovaného jablečného octa
- 3 lžíce panenského olivového oleje (nemusí být)
-
špetka Himálajské nebo mořské soli
Vše rozmixujte v mixéru nebo robotu najemno.
Tip: Skvělé k zelenině nebo nepečeným plackám a na špagety ze sladkých brambor. Zajímavé je i na petrželové či pastiňákové špagety.
Bazalkové pesto
-
1 napěchovaný šálek čerstvé bazalky
-
1/2 šálku piniových oříšků nebo slunečnicových semínek
-
šťáva z jednoho malého citrónu
- 2 malá rajčata
- 1/4 šálku sušených rajčat
- 3 lžíce panenského olivového oleje
-
špetka Himálajské nebo mořské soli
Sušená rajčata namočte předem, aby změkla. Pak vše rozmixujte v mixéru nebo robotu najemno.
Tip: Skvělé k zelenině nebo nepečeným plackám i na špagety.
Okurkové pesto s bazalkou
-
1 napěchovaný šálek bazalky
-
1/2 šálku dýňových semínek
- 1/2 šálku slunečnicových semínek
- 1/2 šálku nakrájené okurky
- 1/4 šálku lahůdkového droždí
-
3 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce světlého tahini (RAW)
-
špetka Himálajské soli
- špetka bílého pepře
Vše rozmixujte . Velmi chutné pesto na špagety, jako dip ke krekrům či zelenině, i jako zálivka na salát (v tom případě přidejte trochu vody).
'Bramborová' kaše
-
1/2 květáku
- 1 velké zralé avokádo
-
voda (dle potřeby)
-
Tamari omáčka (dle chuti)
Vše rozmixujte v mixéru nebo robotu najemno. Na posypání můžete použít jarní cibulku.
Falafel
-
1 hrnek loupaných mandlí (předem namočených přes noc)
-
1 hrnek vlašských ořechů (předem namočených alespoň 1 hodinu) nebo ořechového másla (raw)
-
0,5 hrnku světlého tahini (raw)
- 0,5 hrnku piniových oříšků
-
2 čajové lžičky rozinek (předem namočených alespoň 1 hodinu)
-
2 čajové lžičky extra panenského olivového oleje
-
1 hrnek čerstvých bylinek (bazalka, oregano, koriandr)
-
1 lžička římského kmínu
-
šťáva z půlky citrónu
-
3 stroužky česneku
-
špetka Himálajské nebo mořské soli
V mixéru rozmixujeme najemno ořechy, tahini a rozinky a přimícháme zbytek ingrediencí. Rukama pak vytvoříme kuličky a falafel je hotov!
Tip: K falafelu je vhodné podávat slunečnicový dip (viz. recept na slunečnicovou pomazánku – jen do základního receptu přidejte navíc vodu).
Mrkvovo-rajčatové curry
-
2 rajčata (střední velikosti)
- 2 velké mrkve
-
1/3 šálku sušených rajčat
- 2 stroužky česneku
- 0,5 lžičky římského kmínu
- 1 lžička sladkého curry koření
Všechny ingredience rozmixujte ve výkonném mixéru nebo robotu. Bez tuku!;)
Tip: Podávejte s nepečenými semínkovými plackami. Skvělé!
Bylinkový 'sýr'
-
2 šálky pekanových ořechů (namočených přes noc)
- 1 šálek vody
-
1 lžička Himálajské nebo mořské soli
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžička probiotického prášku (nebo ekvivalent množství probiotik v kapslích)
- čerstvé bylinky na obalení
Všechny ingredience (kromě probiotik a bylinek) rozmixujte ve výkonném mixéru nebo robotu úplně najemno. Vmíchejte probiotický prášek. Přendejte hmotu do skleněné misky, zakryjte utěrkou a nechte 24 hodin při pokojové teplotě odpočívat. A ochutnejte, co jste vlastně vytvořili.:) Poté rozdělte "sýr" na 2 až 3 kusy a vytvarujte do kulatého tvaru. Bochánek zabalte do utěrky, vložte do cedníku a pořádně zatěžkejte na několik hodin. Pod cedník si dejte misku, z bochánku se zatěžkáním vytlačí hodně vody. Čím déle necháte zatěžkané, tím tvrdší sýr bude. Poté již jen obalte bochánek v čerstvých (nasekaných) bylinkách podle vaší chuti. "Sýr" je hotov!
Tip: Pokud chcete na "sýru" vytvořit kůrčičku, nechte jej pár hodin v dehydrátoru.
Pizza
Nejdříve si připravíme pohankovou krustu :
-
1 šálek naklíčené pohanky
-
0,25 šálku panenského olivového oleje
-
0,5 šálku vlašských nebo pekanových ořechů (předem namočených alespoň 6 hodin)
-
3 mrkve (jemně pokrájené)
-
1 lžička provensálského koření
Pohanku a olivový olej přendejte do robotu nebo mixéru a pořádně promixujte. Přidejte ořechy, promixujte. Přidejte mrkev a provensálské koření a opět řádně promixujte. Hmotu vyjměte a rozprostřete dokulata na pečící papír a nechte sušit v troubě nebo v dehydrátoru (do 45°C) až je hmota téměř zcela vysušená (ne úplně, trocha vlhkosti v "těstě" je žádoucí).
A teď si připravíme marinované žampiony s cibulí :
-
1 šálek pokrájených žampionů
- 1 šálek jemně pokrájené cibule
-
0,25 šálku panenského olivového oleje
-
0,25 šálku Tamari
- 1 lžička agávového sirupu
Žampiony a cibuli dejte do misky. Zbytek ingrediencí prošlehejte a smíchejte dohromady s žampiony a cibulí. Nechte alespoň 4 hodiny marinovat v lednici. Poté vyjměte obsah misky a nechte sušit v v troubě či dehydrátoru 4-5 hodin.
A teď přejdeme k rajčatové omáčce:
-
1 šálek sluncem sušených rajčat (předem krátce namočených)
- 1 stroužek česneku
-
0,25 šálku panenského olivového oleje
-
šťáva z půlky citrónu
- 0,25 šálku rozinek (předem krátce namočených)
- 0,5 šálku vody z rozinek
- 1 lžička provensálského koření
Vše řádně promixujte najemno.
Následuje příprava špenátového pesta:
-
3 šálky špenátu
- 2 stroužky česneku
-
0,25 šálku panenského olivového oleje
-
šťáva z půlky citrónu
- 0,5 šálku vlašských nebo pekanových ořechů (předem namočených alespoň 6 hodin)
Vše řádně promixujte najemno.
A posledním krokem je kešu sýr:
-
1 šálek kešu ořechů (předem přes noc namočených)
- 1 lžička šťávy z citrónu
- špetka Himálajské nebo mořské soli
- špetka pepře
Vše řádně promixujte najemno. Přilijte vodu, pokud je "sýr" příliš tuhý, chceme docílit přibližnou texturu jako má sýr cottage.
Postup:
Krustu potřete vrstvou rajčatové omáčky, přidejte vrstvu špenátového pesta a trochu kešu sýra, přidejte marinované žampiony s cibulí a završte opět kešu sýrem. Tento recept je náročnější na čas, ale když ho vyzkoušíte, budete nadšeni výsledkem a ohromíte návštěvu.;)
Burger
-
200g pekanových ořechů
- 200g mandlí
-
1 cibule
- 400g mrkve
- 15g petržele *
-
2 lžičky sladkého curry koření
- 2 stroužky česneku *
- 0,5 lžičky římského kmínu *
- šťáva z půlky citrónu
- špetka Himálajské nebo mořské soli
Všechny ingredience rozmixujte ve výkonném mixéru nebo robotu najemno. Udělejte placičky a nechte sušit v sušičce cca 5-6 hodin - po dvou hodinách je vždy obraťte. Výborné s RAW majonézou nebo/a RAW kečupem!:)
Tip: Můžete zkusit obměnu a dát místo římského kmínu - 1 lžičku estragonu, místo česneku - 3 lžičky rozmarýnu a zdvojnásobit dávku petržele (30g).
Sushi
-
pomazánka dle Vaší chuti
- pláty řasy Nori
- mrkev, okurka, cuketa
- klíčky
Řasu Nori potřete pomazánkou, rozprostřete zeleninu, nasypte klíčky, zabalte, pokrájejte a mlsejte.:)
Květákový mozeček
-
1/2 květáku
- 1 lžička curry koření
-
1 lžíce panenského olivového oleje
- 1 lžička citrónové šťávy
-
Tamari omáčka (dle chuti)
Vše promixujte v mixéru nebo robotu . Na posypání můžete použít naklíčené mungo, řeřichu, pažitku...:)
Tip: Pro obměnu můžeme přidat i k základu zeleninu - 1 mrkev, papriku, jarní cibulku...
Květákové curry rizoto
-
1 květák
- 1 lžička římského kmínu
- cca 1/2 lžičky soli Šangri-La (nebo curry koření + sůl)
- 1/4 lžičky kurkumy
-
1 lžíce panenského olivového oleje
Vše promixujte v mixéru nebo robotu . Na posypání můžete použít naklíčené mungo, čočku, petrželku...:)
Cuketové pesto
-
1 velká (přerostlá :)) cuketa
- 4 lžíce másla z kešu (RAW)
- hrst čerstvé bazalky
- 2 stroužky česneku
- šťáva z jednoho citrónu
- 2 lžíce panenského olivového oleje
-
špetka Himálajské soli
- špetka bílého pepře
Vše rozmixujte. Velmi chutné pesto na cuketové špagety, i jako dip ke krekrům či zelenině.