S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Proč namáčet semínka, luštěniny, oříšky?

11.07.2017

Proč namáčet semínka, luštěniny, oříšky?

 

Téměř všechna semínka, oříšky, obiloviny a luštěniny by se před použitím (snědením) měly na několik hodin – namočit (většinou dělám přes noc), protože mají na svém povrchu inhibitory (blokátory) enzymů. Inhibitory mají jediný úkol, a to chránit semínko do té doby, než nastanou vhodné podmínky k tomu, aby mohlo vyklíčit. Pro nás to znamená, že semínko musíme namočit, abychom ho "probudili", a my se k životadárným enzymům dostali. Pokud totiž jíme semínka/obiloviny/oříšky v surovém stavu bez namáčení, inhibitory při trávení enzymy blokují, což následně ovlivní i trávící enzymy vyloučené v trávicím traktu a nám se pak špatně tráví. Přímo v samotné přírodě pak máme ukázku nakládání se semínky a oříšky - veverky zahrabávají ořechy do země, aby je za nějaký čas naklíčené vyhrabaly, a někteří ptáci zase po spolknutí zrní, zrno skladují po určitou dobu ve voleti, kde je teplo a vlhko, čímž ho probudí k životu. Proto je potřeba semínka a ořechy před jídlem namáčet. Namáčením se mimo jiné zvyšuje i nutriční hodnota plodu.


A jak na to? Neloupaná (jinak nevyklíčí) semínka/oříšky/obiloviny/luštěniny dejte do misky a zalijte vodou. Do namáčecí vody je možné přidat špetku soli, aby se proces urychlil. Poté, co uplyne doba určená k namáčení semínek, vodu vylijte a semínka důkladně propláchněte pod tekoucí vodou. I během namáčení se doporučuje plody 2-3 krát takto propláchnout. Takto připravené plody spotřebujte během 3 dnů. Po namáčení můžete vše opět usušit (do 45°C) a uchovávat je v ledničce nebo mrazáku na pozdější použití.

 

Některá semínka, obiloviny a ořechy můžeme klíčit. Tím se deaktivují inhibitory a zvýší se enzymatická aktivita. Při klíčení začnou v semínkách probíhat metabolické procesy, které mají za úkol poskytnout dostatek živin rostoucímu organismu. Aktivují se v nich enzymy, škroby se přeměňují na cukry, bílkoviny se štěpí na aminokyseliny, tuky na mastné kyseliny a několikanásobně v nich vzroste obsah vitamínů. Naklíčením semínek se též výrazně zvýší množství železa a hořčíku. Nejbohatším zdrojem čerstvých životadárných enzymů, tzv. nutriční bombou, jsou právě naklíčená semínka, ořechy, obiloviny a luštěniny.

 

Do klíčení se můžete pustit bez problémů i doma. V nabídce máme velmi praktická a designově hezká klíčidla, díky kterým bude Vaše domácí klíčení snadné a budete mít klíčky v jakoukoli roční dobu k dispozici. S klíčky si pak posypejte namazaný chléb, zamíchejte je do salátu nebo je přidejte k základu při výrobě pomazánek.

 

V následující tabulce naleznete dobu namáčení a klíčení většiny běžně dostupných semínek, obilovin a oříšků:

 

Semínko/obilovina/ořech

Namáčecí doba

Klíčící doba

Adzuki

12 hodin

3-5 dnů

Alfalfa (vojtěška)

8 hodin

2-5 dnů

Mandle

8-12 hodin

12 hodin

Ječmen

6-8 hodin

2 dny

Para ořechy

nenamáčejte

neklíčí

Brokolice

8 hodin

3-6 dnů

Pohanka

6 hodin

2 dnů

Zelí

4-6 hodin

4-5 dnů

Kešu

2-2,5 hodiny

2 dny

Cizrna

12 hodin

12 hodin

Jetel bílý

4-6 hodin

4-5 dnů

Kukuřice

12 hodin

2-3 dny

Černé oko

12 hodin

3-6 dnů

Fenugreek (pískavice)

8 hodin

3-5 dnů

Len

8 hodin

5-7 dnů

Hrášek

12 hodin

2 dny

Konopí loupané

nenamáčejte

neklíčí

Kamut

12 hodin

2 dny

Čočka

8 hodin

12 hodin

Makadamské ořechy

nenamáčejte

neklíčí

Jáhly neloupané

8 hodin

2 dny

Mungo

1 den

2-3 dnů

Hořčice

8 hodin

2-5 dnů

Konopí neloupané

12 hodin

2-3 dny

Oves

8-12 hodin

2 dnů

Pekanové ořechy

4-6 hodin

neklíčí

Pinie

nenamáčejte

neklíčí

Pistácie

nenamáčejte

neklíčí

Dýně

8 hodin

1 den

Quinoa

2 hodiny

1 den

Ředkvička

8 hodin

2-4 dny

Jetel luční

8 hodin

2-5 dnů

Žito

8 hodin

3 dny

Sezam

8 hodin

1-2 dny

Špalda

7 hodin

2 dny

Slunečnice

2 hodiny

2-3 dny

Žitovec

12 hodin

2-3 dny

Vlašáky

4 hodiny

neklíčí

Řeřicha

nenamáčejte

4-5 dny

Divoká rýže

12 hodin

3-5 dnů

POZOR: Vyjma fazolek mungo a adzuki, které krásně klíčí, jsou všechny ostatní fazole v syrovém stavu jedovaté!

 

Pokud se nechcete do nakličování pouštět sami, máme pro vás vhodnou alternativu. V naší nabídce máme již naklíčená semínka slunečnice, zrníčka quinoy i pohanky, a také výrobky z již naklíčených semínek - sladké / slané krekry a müsli, vše samozřejmě v RAW BIO kvalitě, tzn. šetrně zpracované a usušené (do 42°C). Tak můžete mít svou "nutriční bombu" vždy po ruce. Naklíčené produkty ráda využívám především na cestách, mám tak postaráno o výživnou svačinku. :)

 

 

NzE5Zm