Rawsuperfood Cz

 

 

Sledujte naše novinky na Twitteru:

 

 

 

 

 

 

 


» Pomazánky

Pohanková pomazánka

 

  • 200g pohanky (předem namočené přes noc anebo naklíčené)

  • 1 lžíce loupaného konopného semínka

  • šťáva z půlky citrónu

  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • 20 půlek sušených rajčat (předem namočené asi 30 minut)
  • 15 lístků čerstvé bazalky
  • 1/2 čerstvého pórku
  • 2 stroužky česneku
  • špetka Himálajské soli

Vše rozmixujte najemno (vyjma pórku) a přilijte i trochu vody z namočených rajčat. Do hotové pomazánky vmíchejte jemně nakrájený pórek. Výborná se zeleninou!:)

 

 

Chřestová pomazánka

 

Vše rozmixujte najemno. Ozdobte hlavičkami chřestu a posypte vločkami mořské řasy Dulse.

Tip: Dokonalá pomazánka k nepečeným plackám.:)

 

 

Cuketový hummus

 

Cuketu oloupejte a rozmixujte najemno. Přidejte tahini, citrónovou šťávu a promixujte. Vmíchejte kopr.

Tip: Dokonalý k nepečeným plackám.:)

 

 

Curry pomazánka

 

Cizrnu namočíme minimálně 12 hodin dopředu, čímž nám změkne a dá se umixovat. Vodu během namáčení po 6-8 hodinách vyměníme. Cizrnu pořádně propláchneme a dáme do mixéru nebo robotu. Všechny ingredience pomixujeme najemno. Ozdobíme natí petržele. Pomazánka s papričkou jalapeňo je jemně pikantní. Pokud máte rádi pálivá jídla, přidejte na papričkách.:) Vodu přidávejte podle toho, jak hustou pomazánku chcete mít.

Tip: Perfektně se hodí jako náplň do syrových žampionů nebo rajčátek.

 

 

Pomazánka s cuketou a rozmarýnem

 

  • 300g cukety

  • 150g slunečnicového semínka nebo slunečnicového másla

  • 2-3 polévkové lžíce Tamari

  • cca 4x4cm mořské řasy Wakame či Kombu

  • 4 stroužky česneku

  • šťáva z jednoho malého citrónu

  • hrstka čerstvých rozmarýnových lístků

Wakame (Kombu) rozlámejte a namočte asi na půl hodiny do Tamari. Vše pak rozmixujte najemno.

Tip: Chutná výborně k nepečeným plackám nebo na syrových žampionech. Můžete přidat i chilli papričku.;)

 

 

Hummus (cizrnová pomazánka)

 

  • 2 hrnky naklíčené cizrny

  • 0,5 hrnku světlého tahini (raw)

  • 2 lžíce vloček mořských řas (Dulse, Nori)

  • 2 lžičky extra panenského olivového oleje

  • 2 lžičky římského kmínu
  • 2 polévkové lžíce Tamari
  • šťáva z jednoho citrónu

  • 3-4 stroužky česneku

  • špetka Himálajské soli

  • voda dle potřeby

Vše pomixujeme najemno. Ozdobíme natí petržele.

Tip: Můžete si udělat i pikantní variantu tím, že přidáte 1 malou chilli papričku.

 

 

Guacamole

 

  • 2 avokáda

  • 2 rajčata

  • hrst koriandru

  • šťáva z půlky citrónu

Avokádo rozmačkáme vidličkou. Rajčata nakrájíme na malé kousky. Otrháme lístky koriandru. Vše promícháme v míse vidličkou, přidáme citrónovou šťávu a sůl. Delikatesa!

 

 

Slunečnicová pomazánka

 

  • 150 g slunečnicových semen nebo slunečnicového másla (raw)

  • 2 polévkové lžíce světlého tahini (raw)

  • půl paličky česneku

  • půl menšího citronu

  • hrstka petrželové nati

  • 2 polévkové lžíce Tamari
  • špetka Himálajské soli

  • 3 polévkové lžíce panenského olivového oleje

  • na ozdobu několik nepasterovaných černých oliv, třeba s bylinkami

  • voda dle potřeby

Slunečnicová semínka necháme alespoň 6 hodin nasáknout vodu. Poté vodu slijeme, semínka propláchneme a rozmixujeme na kaši spolu s avokádem a česnekem. Přidáme olivový olej, tahini, vymačkanou šťávu z citrónu, najemno nasekanou petrželku, sůl a případně i olivy. Vše dobře promícháme. Vodu přidávejte podle toho, jak hustou pomazánku chcete mít.

Tip: Můžeme servírovat s řapíkatým celerem, mrkví, paprikou žampiony…, dle vlastní fantazie a chuti.

 

 

Středomořský hummus

 

Cizrnu namočíme minimálně 12 hodin dopředu, čímž nám změkne a dá se umixovat. Vodu během namáčení po 6-8 hodinách vyměníme. Cizrnu pořádně propláchneme a dáme do mixéru nebo robotu. Všechny ingredience pomixujeme najemno. Vodu přidávejte podle toho, jak hustou pomazánku chcete mít. Ozdobíme natí petržele nebo koriandru.

Tip: Z cukety uděláme škrabkou na mrkev podélně plátky, namažeme tímto hummusem a stočíme. Můžeme spíchnout ozdobným párátkem nebo nechat stočené jen tak - šneci drží sami.

 

 

Pomazánka z vlašských ořechů se sušenými rajčaty

 

  • 1 hrnek ořechů (250g) - lze použít i pekanové ořechy

  • 6 větších žampionů

  • 2 lžíce vloček mořských řas (Dulse, Nori)

  • 8 (půlek) sušených rajčat

  • 1 tyčka řapíkatého celeru
  • šťáva z jednoho citrónu

  • 2 polévkové lžíce Tamari
  • 2 polévkové lžíce panenského olivového oleje
  • špetka pepře

  • špetka Himálajské soli

  • voda dle potřeby

Ořechy namočíme dopředu přes noc, rajčata také, zhruba na 20 minut před přípravou pomazánky. Ořechy pořádně propláchneme a dáme do mixéru nebo robotu. Z rajčat vodu nevylíváme, ale použijeme ji do pomazánky. Všechny ingredience pomixujeme najemno. Vodu přidávejte podle toho, jak hustou pomazánku chcete mít. Ozdobíme zelenou natí nebo klíčky.

 


Pomazánka z dýňových semínek

 

Dýňová semínka necháme alespoň 6 hodin nasáknout vodu. Poté vodu slijeme, semínka propláchneme a rozmixujeme na kaši spolu s dalšími ingrediencemi. Vodu přidávejte podle toho, jak hustou pomazánku chcete mít.

 


Krémový konopný dip

 

  • 2 cukety střední velikosti

  • půl šálku loupaných konopných semínek
  • hrst čerstvého koriandru

  • hrst čerstvého kopru
  • 1 lžička římského kmínu

  • 1-2 polévkové lžíce vloček z mořských řas (Dulse, Nori)

  • 1-2 stroužky česneku

  • šťáva z jednoho malého citrónu

  • špetka Himálajské soli

  • špetka pepře

Vše rozmixujte najemno. Servírujte s nepečenými plackami nebo použijte jako zálivku na salát.

 

 

Pomazánka s medvědím česnekem

 

  • 200g dýňových semínek

  • velký svazek čerstvého medvědího česneku

  • 2-3 polévkové lžíce Tamari

  • 1-2 polévkové lžíce mořských řas (Nori, Dulse)

  • 2-3 stroužky česneku

  • šťáva z jednoho malého citrónu

  • 2 lžíce nepasterizovaného jablečného octa

  • voda dle potřeby

Vše rozmixujte najemno. Vodu přidávejte podle toho, jak hustou pomazánku chcete mít.

Tip: Do základu pomazánky můžete rozmixovat ještě žampiony (anebo využít zbylé nožičky). Pomazánka se tak množstevně nastaví a zároveň se odlehčí.

 

 

Hummus z červené řepy

 

Červenou řepu oloupejte a rozmixujte nahrubo. Přidejte ostatní ingredience a promixujte. Dokonalý k nepečeným plackám.:)

 

 

Dýňovo-pohanková pomazánka

 

  • 350g dýně (máslové nebo Hokkaidó)

  • 300g pohanky (předem namočené přes noc anebo naklíčené)

Mořské řasy Wakame/Kombu rozlámeme na menší kousky, opláchneme vodou a namočíme na cca 20 minut do vody. Pak vše rozmixujeme najemno i s vodou z namočených řas. Do hotové pomazánky můžete vmíchat ještě jemně nakrájenou kudrnkovou petržel.:)

 


Dýňová pomazánka s kurkumou

 

  • 350g dýně Hokkaidó

  • 200g slunečnice (předem namočené přes noc anebo naklíčené)

Mořské řasy Wakame/Kombu rozlámeme na menší kousky, opláchneme vodou a namočíme na cca 20 minut do vody. Pak vše rozmixujeme najemno i s vodou z namočených řas. Vynikající!:)

 

 

Česneková pomazánka

 

  • 200g slunečnice (předem namočené přes noc anebo naklíčené)

  • šťáva z jednoho citrónu

  • 5-6 stroužků česneku
  • špetka Himálajské soli

Vše rozmixujeme najemno, přidáme vodu dle potřeby. Hotovo!:)

 

 

Hlívová pomazánka

 

  • 150g slunečnice (předem namočené přes noc anebo naklíčené)

  • 150g čerstvé hlívy
  • svazek čerstvé bazalky

Vše rozmixujeme najemno, přidáme vodu dle potřeby. Hotovo. Výborné!:)

 

 

Baba Ganoush

 

  • 1 větší lilek

  • 3 lžíce světlého tahini (RAW)
  • šťáva z půlky citrónu
  • 1 lžíce panenského olivového oleje
  • 2-3 stroužky česneku
  • špetka Himálajské soli

Lilek oloupejte, nakrájejte na kousky a nechte zmrznout (přes noc). Ráno jej nechte rozmrazit a pak již vše rozmixujeme najemno, případně přidáme trochu vody. Výborné s RAW olivami. :)


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Hana Mesteková [178.248.252.*]

27.03.2014 22:30

Jáhly a rýže

Dobrý den Dito, začínám experimentovat s přípravami raw jídel. Ráda bych se zeptala, jak upravovat rýži či jáhly v raw kvalitě, zda máte zkušenosti. Nikdy jsem neslyšela, že by se jáhly či rýže nechaly klíčit. Děkuji

ODPOVĚDĚT

Dita Křížková [213.151.87.*]

30.03.2014 10:21

Re: Jáhly a rýže

Dobrý den Hanko, jáhly i rýži (speciální druh - divoká rýže) lze konzumovat i v RAW podobě. Jáhly nechávám namočené přes noc v misce, ráno vodu sliji a pořádně v sítku propláchnu tekoucí vodou. Pak již můžete udělat "kuskus" a přidat zeleninu (jako salát) nebo rozmixovat, přidat nepražené kakao, vanilku, datle či sladidlo a mít lahodnou kaši.:) Divoká rýže (přímo se takto jmenuje) se nakličuje a připravuje podobným způsobem - 1 šálek divoké rýže namočíte do 3 šálků čisté vody a necháte máčet. Každých 12 hodin rýži vodu vylijte, rýži propláchněte pod tekoucí vodou a opět zalijte vodou. Takto se rýže nechá cca 3 dny - až "nakvete", a je vhodná ke konzumaci. Ať se daří! Dita :)

ODPOVĚDĚT

Ladislav [46.173.193.*]

09.12.2013 13:22

Hummus z červené řepy

Výborný, zkoušel jsem poprvé a ne naposled, doporučuji, určitě vyzkoušejte :P

ODPOVĚDĚT

Peter Kimle [85.163.78.*]

01.06.2013 21:50

Fantastický hummus!

Zdravím všetkých nadšencov raw food! :) Kto miluje hummus rovnako ako ja a prejde na raw food, celkom určite ocení fantastický recept na cícerový hummus na tejto stránke :) robil som si ho hneď ako mi dorazila zásielka s raw tahini a bol som úžasne prekvapený aký bol skvelý! Po niekoľkých minútach som mal dokonca pocit, že je lepší ako varený!!! Určite ho zaraďte do svojho jedálnička :)

ODPOVĚDĚT

ZjAwM