S živými enzymy, vitamíny, minerály a aminokyselinami! Tento kokosový ocet vzniká přirozeně z nektaru květů kokosových palem. Nechává se kvasit minimálně deset měsíců a chutná podobně jako jablečný ocet, jen je jemnější a sladší. Přestože je ocet lehce kyselý, v těle působí zásaditě, což napomáhá udržet v těle správnou hladinu pH. Je to 100% přírodní ocet, který neobsahuje žádné konzervanty. Obsahuje přírodní mateční kulturu, tzv. “matku” čili shluk prospěšných mikroorganizmů a enzymů. Obsahuje mnoho vitamínů, například vitamin B a C, množství minerálů a aminokyselin. Využívá se také jako posilující tonikum. I z nutričního hlediska je mmnohem zdravější než uměle fermentované octy.
Jak je to s octy a hubnutím? Je známo, že pokud vypijete ocet před jídlem, které je těžké a plné sacharidů, ocet pomůže tělu udržet nízkou hladinu cukru a přemění část škrobů na látky podobné vláknině, takže projdou trávicím ústrojím aniž by byly rozloženy. Ocet je nejlepší vypít ještě před jídlem, aby byl v žaludku přítomen dříve než jídlo a mohl pomoci s trávením. Též se doporučuje jej zředit před vypitím, aby nepoškodil zubní sklovinu, což se u kyselých potravin může stát. Živiny obsažené v kokosovém octu a jejich příznivé účinky pro naše tělo jsou dobrým důvodem proč jej zařadit do jídelníčku. A pokud Vás neláká představa pít jej samotný, jednoduše jej použijte do zálivek na salát či marinád.
Kokosový ocet je stejně jako kokosový cukr díky nízkému glykemickému indexu (GI) 35 vhodný i pro diabetiky. Glykemický index rozlišuje potraviny obsahující karbohydráty (sacharidy) podle toho, jak zvyšují hladinu cukru v krvi. V roce 2008 provedl Dr. David J. A. Jenkins se svými kolegy studii, kdy testovali 210 pacientů s cukrovkou, kteří se stravovali buď pouze potravinami s nízkým glykemickým indexem, nebo naopak dietu složenou z obilovin s vysokým obsahem vlákniny. Tato studie prokázala zlepšení přirozené regulace hladiny cukru v krvi a snížení rizika srdečních onemocnění u pacientů s nízkoglykemickou dietou.
Míza, ze které se ocet vyrábí, je získávána z palem, které jsou pěstováné ve vulkanické půdě obsahující velké množství minerálů. Mezi ně patří fosfor, draslík, železo, hořčík, síra, bor, zinek, mangan a měď. Obzvláště významné je množství draslíku, v jedné polévkové lžíci jej je celých 192 miligramů. Institut Medicíny uvádí vliv každého minerálu na lidské tělo. Draslík je důležitý pro regulaci elektrolytů, krevního tlaku a metabolizaci cukrů, zatímco fosfor se, společně s vápníkem, podílí na stavbě kostí a napomáhá tělu využít ostatní živiny. Železo je nezbytné při tvorbě červených krvinek a buněčné energie. Kromě toho, že působí jako součást formace červených krvinek, je měď také důležitá pro vstřebání železa. Hořčík je nezbytný pro správnou funkci svalů a nervů a prakticky pro každý podstatný proces v našem těle. Zinek podporuje hojení, růst, stabilizuje DNA, je tak nutný pro buněčné dělení a rovněž působí pozitivně na imunitní a reprodukční systém.
Kokosová dužina obsahuje všech 9 základních aminokyselin, ze kterých se bílkovina skládá, přestože obsahuje pouze stopové množství menthioninu. Dužina obsahuje i 8 neesenciálních aminokyselin. Bílkoviny jsou součástí každé živé buňky v našem těle. The Nutrition Supplement Education Centre uvádí mnoho dalších funkcí, které aminokyseliny zastávají a jejich nezbytnost při tvorbě hemoglobinu, který přenáší kyslík a protilátek, které pomáhají imunitnímu systému v boji s infekcí. Některé aminokyseliny se starají o hojení tkání, jiné fungují jako neurotransmitery přenášející signály uvnitř mozku, další jsou využivány při detoxikaci a metabolických funkcích.
Složení: 100% ocet z nektaru kokosových květů* (* = BIO)
Použití: Perfektní přísada pro přípravu marinád, dipů a salátových zálivek. Hodí se i k nakládání a je vhodnou přísadou k vychucení různých omáček. Před použitím dobře protřepejte.
Skladování: Skladujte při pokojové teplotě. Usazenina je přirozenou vlastností tohoto druhu octa.
Obsah: 250ml
Země původu: Filipíny