S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Rawsuperfood Cz

 

 

Doprava nad 2500 KČ 

ZDARMA.

Možnost doručení

kurýrní společností

(GLS) nebo dopravní

společností Zásilkovna

(Packeta) s možností

doručení na Vámi

zadanou adresu,

případně na výdejní místo.

 

 

 

 


Úvod »RAW VITAMÍNY a JINÉ» Vitamín B12,tekutý


        

Vitamín B12,tekutý

novinka

skladem

 

:
809,00 Kč
Hlídací pes:
Hlídací pes

do košíku:
  ks  

Jedním z nejčastějších nutričních zátrhelů u lidí na veganské stravě je nedostatek vitamínu B12. Proč je důležité jej doplňovat, jaké jsou příznaky toho, že chybí, nebo proč se v dnešní době nemůžeme už tolik spoléhat na přirozené zdroje? Přečtete si víc v našem článku.

Jedny z nejčastějších příznaků deficitu vitamínu B12 jsou:

Závažné příznaky:

  • Špatná pohyblivost
  • Brnění rukou
  • Závratě
  • Opožděný vývoj
  • Zánět jazyka
  • Snížená citlivost na bolest a tlak
  • Zamlžené vidění
  • Neurologické problémy (zmatenost, zhoršení paměti, halucinace, deprese, změny osobnosti)

Mírné příznaky:

  • Trávicí potíže
  • Nechutenství
  • Anémie (chudokrevnost)
  • Únava a ztráta energie
  • Zvýšená hladina homocysteinu (zvyšuje riziko infarktu)

V dnešní době už není deficit vitamínu B12 jen problémem veganů a vegetariánů, ale také těch, kteří konzumují živočišné produkty.

Příznaků nedostatku vitamínu B12 je mnoho. U dospělých lidí se objevují zhruba po 5 i více letech, u některých lidí ale už po roce, kdy se vyčerpá uložená zásoba vitamínu B12 z jater a svalů (např. při přechodu na rostlinnou stravu).

Nejjednodušší a nejspolehlivější metodou zajištění denní dávky vitamínu B12 jsou kvalitní doplňky stravy.

Jak se v nich ale vyznat? Stačí sáhnout po jakémkoliv produktu v lékárně? Nebo je to trochu jinak?

Nyní pro vás máme alespoň rychlé doporučení na produkty z naší nabídky. Vybíráme vždy to nejkvalitnější na trhu a jen se snažíme kombinovat různé formy tak, aby si každý našel doplněk, který mu vyhovuje.

Vitamín B12 v tekuté formě od Premier Research Lab
Vysoce kvalitní vitamín B12 v tekuté fermentované podobě, která zajišťuje přesné a efektivní dávkování pro dlouhodobé doplňování (i při akutních stavech nedostatku).

Vitamín B12, odborně nazývaný kobalamin, je součástí vitamínů skupiny B, které jsou nezbytné pro správné fungování řady biologických funkcí. Z nich právě vitamín B12 hraje v našem těle jednu z nejdůležitějších rolí.

Na tělesné úrovni je důležitý pro tvorbu krve, správnou funkci nervového systému, mimo jiné abychom byli duševně svěží, pozitivně naladění, radostní, zvládali stres a také se podílí na syntéze naší DNA.

Je jedním z nejvíce diskutovaných vitamínů ve veganské stravě, protože se nevyskytuje v rostlinných zdrojích. Spolehlivým zdrojem nejsou řasy (chlorella, spirulina) ani běžné fermentované výrobky jako např. tempeh nebo kysané zelí.

Vitamín B12 nedokážou produkovat ani rostliny, ani živočichové. Vytváří ho bakterie. Ty žijí buď v půdě, odkud se dostávají na povrch rostlin, do vody a do těl zvířat, anebo přímo v trávicí soustavě některých zvířat.

Nejen zvířata, i my lidé, máme v těle bakterie produkující v menším množství tento vitamín, ale na rozdíl od zvířat, ne v té části trávicí soustavy, kde by se mohl vstřebat do krve v dostatečném množství. Zkrátka a dobře, přirozené zdroje vitamínu B12 jsou nedostatečné.

Musí být proto přijímán perorálně – z potravy nebo prostřednictvím suplementů. V minulých dobách byl příjem B12 zařízen zcela přirozenou cestou. Naši předkové získávali tento vitamín z občasné konzumace masa, mléka a vajec, ale také z povrchové vody a plodin, které byly dříve nositeli bakterií produkujících B12.

Začátkem 30. let 20. století přišla éra moderního hospodářství a s ní používání pesticidů, umělých hnojiv, což vedlo k postupnému vyčerpání půdy. To způsobilo, že v půdě a následně v ovoci, zelenině i dalších plodinách začalo rapidně klesat množství živin. Například vitamín B2 poklesl v produkci v letech 1950–1999 o 38 % (5).

Navíc vzhledem k nynějším hygienickým podmínkám (mytí potravin, desinfekce vody) jsou dřívější zdroje probiotických mikroorganismů, které tvoří vitamín B12 v dnešní době nespolehlivé. To se projevuje problémem deficitu vitamínu B12, který se týká už dokonce i zvířat žijících nejen ve velkochovech.

Dnešní hospodářská zvířata zavřená v budovách a halách nemají možnost konzumovat přirozenou stravu, ale ani půda už neposkytuje potřebné živiny, a proto je jejich krmivo o vitamín B12 a kobalt uměle obohacováno (10, 11).

Je neuvěřitelné, že až 90 % veškerého synteticky vyrobeného vitamínu B12 je konzumováno právě hospodářskými zvířaty (12). To znamená, že pro většinu moderní lidské populace, která získává B12 z živočišných produktů, je jeho původním zdrojem vlastně jeho suplementovaná forma, která s sebou nese i své stinné stránky v podobě chemikálií užívaných jak při výrobě, tak do samotných suplementů.

Pro lidi, kteří živočišné produkty nekonzumují, je příznačný nedostatek B12. V případě veganské stravy jej dle dat z roku 2010 má celých 73 % lidí.

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.

YTkxYjYw
Hlídací pes
Watch DOG


Informovat na e-mail při změně:


       když cena klesne pod

        když produkt bude na skladě


Zadejte Váš e-mail: