Pokud jíte pohanku kvůli rutinu, pak vězte, že nejvíc je ho právě v klíčkách. Semínka pohanky se nechávají 3 dny klíčit, aby se v nich probudily životadárné enzymy a poté se šetrně usuší (do 42°C) tak, aby si zachovaly maximum svých nutričních vlastností.
Při klíčení začnou v semínkách probíhat metabolické procesy, které mají za úkol poskytnout dostatek živin rostoucímu organismu. Aktivují se v nich enzymy, škroby se přeměňují na cukry, bílkoviny se štěpí na aminokyseliny, tuky na mastné kyseliny a několikanásobně v nich vzroste obsah vitamínů. Naklíčením semínek se též výrazně zvýší množství železa a hořčíku. Nejbohatším zdrojem čerstvých životadárných enzymů, tzv. nutriční bombou, jsou právě naklíčená semínka, ořechy, obiloviny a luštěniny.
Pohanka je především bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů. Z minerálů je pohanka zajímavá zejména vyšším obsahem hořčíku, manganu, mědi, fosforu, zinku, selenu, železa a draslíku. Neobsahuje téměř žádný sodík, je proto vhodné ji kombinovat se zelenolistou zeleninou pro zajištění sodíkodraselné rovnováhy. Pohanka dále obsahuje vitamíny B1, B2, niacin, B6, cholin, vitamín E a je významným zdrojem vitamínu P – rutinu. Rutin patří do skupiny bioflavonoidů, rostlinných antioxidantů, které působí společně s vitamínem C blahodárně na obranyschopnost organismu, na posílení stěn a pružnost krevních vlásečnic (křečové žíly) a prevenci srdečních chorob. Hlavním zdrojem energie v pohance jsou sacharidy ve formě snadno stravitelného škrobu (pomalého cukru), což ocení zejména osoby na redukční dietě. Pohanka dále obsahuje vysoký podíl proteinu v podobě vyvážené skladby 18 aminokyselin, z nichž je zajímavý zejména obsah lysinu, methioninu a tryptophanu. Také obsahuje kyselinu linolenovou a linolovou, vícenenasycené mastné kyseliny snižující LDL cholesterol. Pohanka je navíc přirozeně bezlepková, proto je vhodnou potravinou pro celiaky.
Naklíčená semínka můžeme přidat je do smoothie/jogurtu/polévky/kaše/omáčky/náplní/na zahuštění pokrmu... Náš tip: Zkuste přidat semínka do domácí čokolády, dostanete křupavou a nutričně bohatou dobrotu! :)
Složení: naklíčená pohanka* vyloupaná šetrným mechanickým způsobem bez použití tepla. (* = BIO)
Země původu: zemědělská produkce EU
Skladujte v suchu a teplotě do 25°C. Bez konzervačních látek.