S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Jak bezpečně přejít na RAW food?

11.07.2017

Jak bezpečně přejít na RAW food?

Jak bezpečně začít s živou stravou? V létě je přechod na syrovou stravu určitě snadnější. Vlivem okolních teplot má tělo potřebu se zchladit a to mu konzumace ovoce a zeleniny, zejména melounů a okurek, příjemným způsobem umožní. Navíc léto nás ke konzumaci většího množství ovoce a zeleniny přímo vybízí - plody nabité životadárnými látkami nám dozrávají téměř „pod nosem“ a je snadné se k čerstvě utrženému ovoci a zelenině dostat, ať již na vlastní zahrádce či různých farmářských trzích. Léto je pro nás vitariány obdobím hojnosti. :)

 

Ráda bych však upozornila na to, že okamžitý přechod z vařené stravy na stravu vitariánskou nemusí nemusí probíhat úplně snadno, protože při přechodu z vařené stravy na 100% syrovou stravu zpravidla nastává velmi silný detox těla. Je to přirozená reakce - organismus se (rád) zbavuje nastřádaných nečistot a překyselení se všemi jeho nepříjemnými projevy, jako je např. bolest hlavy, vyrážka, akné, střídání nálad, zvýšená únava atp. Tyto symptomy po určité době (týden až 14 dní) odezní, ale byla by škoda, kdyby se kvůli počátečním těžkostem na RAW food zanevřelo. Případné detoxikační projevy je možné zmírnit zelenými potravinami, tj. konzumací šťávy z mladého ječmenu a zelené řasy Chlorelly, která má mimořádné detoxikační schopnosti - neutralizuje a odbourává jedovaté látky z těla, včetně těžkých kovů, je plná minerálů a obsahuje navíc specifickou třívrstvou vlákninu, která je schopná toxický odpad ve střevech vyloučit - mechanicky jej při průchodu střevy strhává, čímž ulehčí i trávicímu traktu. Často tak dochází i k přirozenému úbytku na váze. Šťáva z mladého ječmenu má silný alkalizující efekt na lidský organismus a je nutričně bohatá. Obsahuje široké spektrum minerálů, vitamínů, enzymů a je zdrojem životadárného chlorofylu a vlákniny. Obsahuje také 18 aminokyselin z celkem dvaceti, včetně 8 esenciálních, tedy těch jež si tělo neumí samo vyrobit - výborně vyživuje organismus a detoxikuje jej. Proto je lepší přecházet na RAW stravu postupně tak, že budeme zvolna navyšovat podíl syrové stravy v našem jídelníčku. A pokud si chceme detox usnadnit a urychlit, je velmi vhodné, když do jídelníčku zařadíme zelené potraviny.

 

Může se na první pohled zdát, že vitariáni mají velmi omezený jídelníček a chutí na výběr, ale opak je pravdou. Při bližším prozkoumání zjistíte, že v oblasti rostlinné stravy je nekonečná hojnost a pestrost potravin i lahodných chutí, viz. kategorie "RAW recepty".:)

 

 

 

NzQwOD