Matcha - nejkvalitnější zelený čaj?

16.06.2019

Matcha - nejkvalitnější zelený čaj?

Ano a povzbudí vás zdravěji a déle než káva! Matcha je jemně mletý zelený čaj z celých čajových lístků, při jehož výrobě nedochází k fermentaci. Je určený pro každodenní konzumaci. Má více jak 5000 let starou historii. V 7. století se pití tohoto čaje stalo populární po celé Číně a to hlavně díky buddhistickým mnichům, kteří vyráběli přírodní léčiva z různých druhů rostlin a používali i prášek ze zeleného Matcha čaje.

Matcha roste pouze na zastíněných polích. Čtyři týdny před sklizní se pole úplně zastíní. Speciální stínící technika zabrání až 90% slunečního světla. Rostlina, která je v té chvíli téměř v úplné tmě kompenzuje nedostatek světla intenzivní produkcí chlorofylu (obsahuje výrazně více chlorofylu než běžně pěstovaný zelený čaj). Nedostatek světla také činí listy bohatší na aminokyseliny, typická je pro ně smaragdově zelená barva. Kvalitní Matchu poznáte nejen podle sytě zelené barvy, ale také podle nasládlé a jemné chuti. Sběr čaje probíhá na začátku května. I v dnešní době jsou listy, které se na Matchu používají trhány výhradně ručně. Ihned po sběru jsou listy přenesené do továrny - Aracha, kde začíná dlouhá cesta přeměny surových listů na zcela jemný prášek. Posledním krokem ve výrobě čaje Matcha je mletí, které probíhá v naprosto hygienických prostorách továrny za pomoci žulových mlýnů. Ty čaj rozemelou na naprosto jemný prášek a tím vzniká Matcha. Velikost jednoho zrníčka je 5-10 mikronů, přičemž jeden mikron je miliontina metru. Je to tak jemné, že se prášek doslova rozpouští v ústech. Jeden žulový mlýn semele pouze 30-40 gramů čaje za hodinu a i v 21. století pouze tato technika zaručí, že si čaj po čas výroby zachová svou ojedinělou nasládlou chuť, barvu i aroma.

Při výrobě Matcha nedochází k fermentaci, nepřidávají se žádná barviva, přísady ani konzervační látky - je to 100% zelený čaj. Obsahuje jedinečnou skupinu antioxidantů, které jsou známé jako katechiny. Až 6o% z těchto katechinů je EGCG (Epigallocatechin-3-Gallo), což je vynikající pomocník při redukci váhy. Obsahuje vysoký obsah antioxidantů, aminokyselin, vlákninu a tein. Zlepšuje metabolismus a zpomaluje stárnutí. Umožní Vám udržet koncentraci po dlouhou dobu a zároveň vede k uvolnění a relaxaci. Jedna porce Matcha má stejné nutriční hodnoty jako 10 šálků běžného zeleného čaje, dvě porce Matcha denně pak zajistí dostatečný přísun antioxidantů, které tělo potřebuje.

Pomáhá uklidnit mysl, zvyšuje soustředění i paměť a zlepšuje náladu díky tomu, že je bohatý na ojedinělou aminokyselinu L-Theanine. Buddhističtí mniši pijí Matcha už staletí jako pomůcku při meditaci. Díky kombinaci L-Theaninu a theofylinu, dokáže Matcha vytvořit stav jasné mysli a čisté pozornosti přetrvávající několik hodin. Podstatný rozdíl mezi kávou a Matcha čajem je v uvolňování energie. U kávy k němu dochází v podstatě okamžitě, ale u Matchy je uvolňování energie postupné.

Matcha je ideální i pro diabetiky, protože zabraňuje tvorbě glukózy v krvi. Neobsahuje žádný cukr, čili na glykemickém indexu dosahuje nulové hodnoty, přičemž v jedné čajové misce čaje najdeme až 3 gramy vlákniny. Katechiny, jež obsahuje, dokážou zablokovat enzymy rozbíjející komplexní sloučeniny na cukry. Je dokázáno, že podporuje schopnost Vašeho těla spalovat jídlo 4x rychleji než za normálního stavu. Podle studie v americkém magazínu Klinické výživy, pravidelná konzumace čaje Matcha může zvýšit spalovací proces, známý také jako termogeneze z běžných 8 - 10% na pozoruhodných 35 - 43%. Podle časopisu Muscle and Fitness Matcha napomáhá spalovat tělesný tuk a je vhodné jej konzumovat po sportovní aktivitě. Pomáhá dále snížit cholesterol a cukr v krvi. Má také výrazné detoxikační účinky vyplývající právě z množství chlorofylu, který eliminuje těžké kovy a chemické sloučeniny v těle.

Matcha má plno zdravotních přínosů, ale pozor - není Matcha jako Matcha. V roce 2013 organizace Greenpeace testovala 18 vzorků čínských zelených čajů a zjistila, že 12 z nich obsahovalo zakázané pesticidy! U dovozce z Japonska máte jistotu, že pijete Matcha čaj v BIO kvalitě, protože v Japonsku je pití čaje velmi důležitou součástí života a proto se tam dodržují přísnější normy upravující používání pesticidů.

Já sama jsem na Matcha závislák. Přiznávám. :) Můj osobní tip: v létě si míchám ledový čaj - Matcha, chia semínka, kokosový cukr a citrón. Vyzkoušejte, chutná a osvěží fantasticky.

MDk4OTM2