S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Nepražené kakao je potrava Bohů!

07.11.2018

Nepražené kakao je potrava Bohů!

Nepražené kakao je právem proslulé jako jedna z nejkomplexnějších potravin na světě. Nepražené kakaové boby jsou bohaté na množství základních minerálů, obsahují významné množství hořčíku, který harmonizuje chemické procesy v mozku, buduje silné kosti a pomáhá regulovat srdeční tep a krevní tlak. Nedostatečné množství hořčíku je v současné době velkým problémem ve výživě a jeho nedostatek je spojován s vysokým krevním tlakem a srdečními chorobami, problémy s klouby a řídnutím kostí, křečemi v končetinách atd. Jsou rovněž hodnotným zdrojem organické síry (síra buduje silné nehty a vlasy, krásnou pleť, čistí játra, podporuje zdravou funkci slinivky břišní), a mají 2x více antioxidantů než červené víno či zelený čaj. Tyto zdraví prospěšné vlastnosti se však pražením ničí. Naopak nepražené kakaové boby si v sobě uchovávají maximum těchto nutričních vlastností. Obsahují mnoho přírodních složek jako serotonin (proti stresu), triptofan (proti depresi), anandamid (známý jako "chemikálie štěstí") a dopamin. Dále obsahuje vysoké množství draslíku, vápníku, sodíku a rovněž antioxidanty, ze kterých 10% tvoří flavonoidy. Kakaové boby rovněž obsahují kyselinu olejovou a jednoduché nenasycené tuky, které jsou prospěšné pro zdravé srdce a způsobují zvýšení hladiny "dobrého" HDL cholesterolu (tyto látky se vyskytují např. i v olivovém oleji). Kakaové boby jsou skvělým pomocníkem při studiu a psychicky či fyzicky náročných zaměstnáních a úkonech. Navíc jsou přirozeně bezlepkové. Díky tomu všemu se nepražené kakaové boby a kakao řadí mezi tzv. superpotraviny.

Nepražené kakaové boby chutnají výtečně samotné nebo je můžeme přidat do cereálních směsí, ovocných smoothies či rostlinných mlék nebo je využít při výrobě dezertů, müsli tyčinek a domácí čokolády. Vyzkoušejte třeba nějaký z mých oblíbených receptů na čokoládu. :)

https://www.rawsuperfood.cz/rawsuperfood/5-RAW-recepty/179-Luxusni-domaci-cokolada

https://www.rawsuperfood.cz/rawsuperfood/5-RAW-recepty/268-Luxusni-bila-cokolada

 

MThlMDA5OW